Srí Lanka ukončila výnimočný stav po veľkonočných útokoch

Srí Lanka po štyroch mesiacoch ukončila výnimočný stav, ktorý zaviedla po samovražedných útokoch na veľkonočnú nedeľu, pri ktorých zahynulo viac ako 260 ľudí. S odvolaním sa na úrad srílanského prezidenta o tom dnes informovala agentúra AP.

23.08.2019 14:22
debata

Výnimočný stav poskytoval bezpečnostným zložkám mimoriadne právomoci vrátane vypočúvania podozrivých bez súdneho príkazu. Od veľkonočných atentátov v troch kostoloch a troch hoteloch, ku ktorým sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, bolo zadržaných vyše 100 ľudí.

Prezident Maithripala Sirisena umožnil ukončenie výnimočného stavu tým, že nepodpísal jeho ďalšie predĺženie. V máji Sirisena zahraničným diplomatom povedal, že mimoriadny stav odvolá, akonáhle sa bezpečnostná situácia z „99 percent“ vráti k normálu.

Útoky a následné varovanie pred cestami na Srí Lanku, ktoré vydalo niekoľko štátov, malo výrazne negatívny dopad na ekonomicky dôležitý miestny cestovný ruch. V máji sa počet zahraničných turistov v krajine prepadol o 70,8 percenta a bol najnižší od konca občianskej vojny pred desiatimi rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok na Srí Lanke