Zomrel miliardár a filantrop David Koch, jeden z najbohatších ľudí na svete

Americký miliardár, priemyselník, filantrop a politický aktivista David Koch, jeden z najbohatších ľudí na svete a štedrý darca Republikánskej strany, zomrel. Mal 79 rokov. Správu v piatok priniesli americké médiá a neskôr ju potvrdil aj jeho brat Charles Koch.

23.08.2019 16:48
PEOPLE-DAVID KOCH/ Foto: ,
David Koch na archívnej snímke.
debata (18)

„S ťažkým srdcom vám musím oznámiť Davidovu smrť,“ uviedol brat podľa agentúry AP.

„Zdroje blízke rodine uviedli, že David Koch zomrel,“ napísala ešte v piatok ráno miestneho času novinárka magazínu New Yorker Jane Mayerová. Ďalšie podrobnosti o čase, mieste a príčine smrti nie sú zatiaľ známe, dodala televízia CBS News.

David Koch a jeho starší brat Charles boli vplyvnou silou v americkej politike od 80. rokov 20. storočia. Ich vplyv do veľmi veľkej miery pramenil z bohatstva, ktoré je sústredené v spoločnosti Koch Industries. Tá sa zaoberá rafinovaním ropy, produkuje priemyselné hnojivá a vyrába papierové poháre značky Dixie, ako aj toaletný papier značky Quilted Northern.

Približne v čase úmrtia Davida Kocha mal jeho majetok celkovú hodnotu 42,4 miliardy dolárov, ako uviedol magazín Forbes, a vďaka tomu bol 11. najbohatšou osobou na svete. V roku 2015 bol označovaný za 29. najvplyvnejšiu osobu na svete.

Davidovi Kochovi diagnostikovali pred vyše 20 rokmi rakovinu prostaty a vlani odišiel zo spoločnosti Koch Industries do dôchodku. Odôvodnil to zlým zdravím, napísala tlačová agentúra Reuters. Ponechal si titul emeritný riaditeľ. Žil v New Yorku.

Po zosnulom zostala jeho manželka Julia a ich tri deti.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #david koch