Francúzsko začalo vyšetrovať sexuálne zločiny proti deťom súvisiace s Epsteinom

Hlavný parížsky prokurátor Rémy Heitz v piatok oznámil, že začal predbežné vyšetrovanie pre podozrenie zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania neplnoletých francúzskych dievčat i žien, ktoré súvisia s prípadom amerického finančníka a už v minulosti odsúdeného pedofila Jeffreyho Epsteina.

23.08.2019 18:20
PEOPLE-JEFFREY EPSTEIN/DOCUMENTS Foto: ,
Americký finančník Jeffrey Epstein (uprostred) na kresbe zo súdneho pojednávania v meste New York z 15. júla 2019.
debata (26)

Ten vo svojej väzenskej cele v New Yorku 10. augusta spáchal samovraždu, pripomenuli tlačové agentúry AFP a AP.

„Vyšetrovania… sa budú sústreďovať na možné zločiny spáchané na francúzskych obetiach na francúzskom území, ako aj v zahraničí. Vyšetrovaní budú francúzski občania,“ uviedol prokurátor Heitz v piatkovom oznámení.

Možné obvinenia sa týkajú znásilnenia a sexuálneho obťažovania neplnoletých osôb, pričom niektoré mali menej než 15 rokov.

V oznámení Heitza sa tiež uvádza, že rozhodnutie začať predbežné vyšetrovanie sa opiera o „zložky odovzdané“ jeho prokuratúre a o „výmenu správ s americkými orgánmi“.

Vyšetrovanie sa bude zaoberať takisto tvrdeniami, že Epstein a ďalší ľudia boli dlhé roky členmi rozsiahlej siete obchodujúcej so sexom s deťmi.

Tento krok nasleduje po tom, čo vyšetrovatelia v USA odhalili kontakty zdiskreditovaného finančníka vo Francúzsku.

Epsteina (66) zatkli 6. júla, hneď po jeho príchode do USA z Paríža, kde vlastnil prepychový apartmán v blízkosti Víťazného oblúka. Samovraždu spáchal 10. augusta v cele newyorskej väznice, kde čakal na súdny proces pre nové obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete. Epstein vinu popieral. V prípade usvedčenia mu hrozilo 45 rokov väzenia.

Francúzska organizácia obhajujúca detské obete sexuálneho zneužívania, Innocence En Danger (Nevinnosť v ohrození), tento týždeň oznámila, že má výpovede desiatich svedkov o údajných sexuálnych zločinoch spáchaných voči neplnoletým osobám vo Francúzsku.

Osoby, ktoré sa podľa svojich slov stali obeťami, nie sú všetko Francúzi, ale údajné trestné činy „sa odohrali na francúzskom území a zrejme boli spáchané rukami Francúzov“. Uviedla to šéfka organizácie Homayra Sellierová.

Jedným z Epsteinových blízkych priateľov a spojencov bol niekdajší vplyvný francúzsky modelingový magnát Jean-Luc Brunel, ktorý podľa súdnych dokumentov získaval pre Epsteina mladé dievčatá, ale dopustil sa aj znásilnenia. Francúz obvinenia v minulosti poprel. Avšak tak ako ani ďalších bývalých Epsteinových spojencov, ani jeho nevypočuli v súvislosti s novými obvineniami proti Epsteinovi zo začiatku júla.

Epstein bol za pedofilné trestné činy odsúdený už v minulosti: v roku 2008 sa na Floride priznal k obvineniam súvisiacim s prostitúciou maloletých dievčat a odpykal si 13 mesiacov väzenia.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeffrey Epstein