Počas protestov v Hongkongu padol najmenej jeden výstrel z radov polície

Najmenej jeden výstrel padol v nedeľu zo zbrane príslušníka hongkonskej polície počas ďalšieho z protivládnych protestov, ktoré trvajú už tri mesiace. Informovala o tom agentúra AFP.

25.08.2019 08:30 , aktualizované: 17:05
HongKong Protest Foto: ,
Demonštrácia v Hongkongu.
debata (52)

„Práve teraz môj kolega vystrelil… bol to policajt v uniforme, ktorý vystrelil zo svojej zbrane,“ povedal prítomným médiám jeden z členov hongkonskej polície.

Medzi políciou a demonštrantmi vypukli násilné potýčky v štvrti Čchüan-wan (Tsuen Wan) ležiacej približne desať kilometrov od centra Hongkongu po tom, čo sa na neďalekom športovom štadióne zhromaždili tisícky protestujúcich.

Agentúra AP napísala, že išlo o varovný výstrel do vzduchu, ktorý nasledoval po tom, čo protestujúci zaútočili na policajtov palicami a prútmi.

Hongkongská polícia nasadila na protivládnych demonštrantov prvýkrát aj vodné delá

Hongkonská polícia použila v nedeľu po prvý raz od začiatku už niekoľko týždňov trvajúcich protivládnych protestov na demonštrantov vodné delá. Informovala o tom agentúra AFP.

Policajné jednotky zasahovali aj slzotvorným plynom. Ako napísala agentúra DPA, chceli tak rozohnať protestujúcich, ktorí v štvrti Ťiou-lung (Kowloon) zabarikádovali cestu v blízkosti hlavných vládnych budov.

Zatiaľ čo sa početný dav demonštrantov zhromaždil v neďalekom parku Čchüan-wan (Tsuen Wan), kde sa protestný pochod končil, iná skupina protestujúcich stavala na ceste barikády z dopravných bariér a kužeľov a na chodník hádzali bambusové palice.

Keď protestujúci ani po ráznych policajných výzvach, aby svoj protest ukončili, neuposlúchli, nasadila polícia slzotvorný plyn. Demonštranti začali následne do členov bezpečnostných zložiek hádzať tehly a benzínové bomby. Pred slzotvorným plynom sa bránili dáždnikmi, ktoré si priniesli, keďže nedeľňajší protest sprevádzal silný dážď.

Protest sa začal pri železničnej stanici Kchuej-fang (Kwai Fong), ktorá sa stala pre účastníkov protestov ústredným miestom po tom, ako tam predtým polícia voči demonštrantom zakročila slzotvorným plynom.

Polícia pritom predtým uviedla, že vozidlá vybavené monitorovacími zariadeniami a striekacími dýzami budú použité len v prípade „rozsiahlych verejných výtržností“, všíma si AFP.

Polícia v Hongkongu zatkla počas nočných protestov takmer tri desiatky ľudí

Dvadsaťdeväť ľudí zatkli v noci na nedeľu v Hongkongu pri zrážkach s políciou, informovala agentúra Reuters.

Aktivisti hádzali benzínové bomby a tehly v priemyselnej oblasti Kwan-tchang (Kwun Tong), husto osídlenej mestskej časti na východ od polostrova Ťiou-lung (Kowloon). Pre protesty boli zatvorené štyri stanice metra.

Polícia použila slzotvorný plyn po tom, čo niektorí demonštranti hádzali Molotovove koktaily a tehly a iní rozbíjali svetelné stĺpy vybavené monitorovacími kamerami. Iní demonštranti zriadili zátarasy z bambusových stavebných stĺpov.

Doprava na medzinárodné letisko mesta sa v nedeľu zdala fungovať normálne i napriek plánom demonštrantov na celodenný „záťažový test“ dopravy v medzinárodnom leteckom a finančnom uzle.

Polícia použila slzotvorný plyn po viac ako týždni väčšinou pokojných demonštrácií v tejto bývalej britskej kolónii.

Protesty, ktoré sa začali kvôli teraz už pozastavenému návrhu zákona o vydávaní občanov Hongkongu podozrivých zo spáchania trestného činu do Číny a ktoré prerástli do požiadavky na väčšiu demokraciu, uvrhli mesto do najväčšej politickej krízy od jeho odovzdania spod britskej koloniálnej vlády čínskej administratíve v roku 1997.

Požiadavky na väčšiu demokraciu predstavujú priamu výzvu pre vodcov komunistickej strany v Pekingu, ktorí sa snažia, aby protesty v Hongkongu boli potlačené do 1. októbra – do 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu