Izrael udrel na iránske sily v Sýrii, aby zmaril vojenský útok

Izraelské lietadlá v sobotu večer udrela v blízkosti sýrskej metropoly Damasku na iránske sily, ktoré sa podľa hovorcu izraelskej armády chystali vypustiť ozbrojené bezpilotné lietadlá na ciele v Izraeli. Kým hovorca povedal, že letectvo zasiahlo viacero cieľov juhovýchodne od hlavného mesta, podľa sýrskej štátnej televízie protivzdušná obrana všetky rakety zneškodnila ešte predtým, než tieto ciele dosiahli. Izraelský dron neskôr údajne spadol na južnom predmestí Bejrútu. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

25.08.2019 10:53
debata (121)

„Útok cielil na iránske radikálne jednotky Kuds a šíitske milície, ktoré v posledných dňoch pripravovali útoky zo Sýrie na ciele v Izraeli,“ uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. Jej hovorca novinárom oznámil, že sily boli pripravené vypustiť na Izrael „vražedné drony“.

Izrael často vykonáva raketové útoky v susednej Sýrii, ale len zriedka ich komentuje. Nálety v Sýrii v minulosti mierili najmä na iránske ciele a na spojencov Iránu z libanonského radikálneho šíitského hnutia Hizballáh.

Posledný takýto útok sa stal 1. augusta, keď Sýria oznámila, že Izrael vykonal raketový útok na juhu krajiny a spôsobil materiálne škody.

Izraelský dron dnes spadol na južnom predmestí Bejrútu, ktoré je baštou Hizballáhu. Druhý dron explodoval nízko nad zemou. Svedkovia hlásili jednu veľkú explóziu, ktorá otriasla oblasťou a spôsobila požiar. „Armáda okamžite prišla na miesto, kam drony spadli, a oblasť uzavrela,“ uviedla libanonská armáda vo vyhlásení.

Stalo sa to niekoľko hodín po útoku pri Damasku. Prvý z malých prieskumných dronov dopadol na strechu mediálnej kancelárie Hizballáhu, druhý sa na mieste objavil zhruba o trištvrte hodiny neskôr, o 2:30 miestneho času (1:30 SELČ) a z dosiaľ neznámych príčin explodoval. Podľa hovorcu Hizballáhu nemalo hnutie s haváriou nič spoločné. „Ani jeden z dronov sme nezostrelili,“ uviedol hovorca.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán #vojna v Sýrii