Pre požiar na gréckom ostrove Samos bolo evakuovaných 1 000 ľudí

Úrady museli v sobotu kvôli lesnému požiaru na gréckom ostrove Samos dočasne evakuovať 1 000 ľudí z piatich hotelov. Niekoľko desiatok ľudí musela odviesť pobrežná stráž z pláží, pretože ich na pobreží uväznil hustý dym, uviedla agentúra DPA. Oheň bol dnes ráno po celonočnom úsilí hasičov už prevažne pod kontrolou, pretrvávalo len niekoľko menších požiarov. Všetci turisti sa už do hotelov vrátili.

25.08.2019 11:28
grécko, hasiči, lesný, požiar, Foto: ,
Lesný požiar v Grécku.
debata (1)

Podľa starostu zasiahnutého mestečka Pythagoreio nebol požiar rozsiahly, ale jeho ohnisko bolo veľmi blízko pri hoteloch. „Pythagoreio nie je v ohrození,“ uviedol v gréckej televízii Skai starosta mesta, v ktorom sa nachádzajú ruiny antickej pevnosti Pythagoreion, ktorá je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

V Grécku kvôli pretrvávajúcemu teplému počasiu a silnému vetru vypukla za víkend asi päťdesiatka požiarov. Hasiči museli bojovať s plameňmi takisto na Peloponézskom polostrove, ostrove Korfu či v centrálnom Grécku. Úrady na tento víkend vyhlásili druhé najvyššie varovanie pred lesnými požiarmi, riziko pritom stále pretrváva.

1 debata chyba