V septembri sa bude konať summit v normandskom formáte, oznámil Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzka združení v tzv. normandskom formáte, sa zídu v septembri na ďalších rokovaniach o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny.

26.08.2019 21:59
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (10)

„Domnievame sa, že sú podmienky na prospešný summit,“ povedal podľa agentúry AFP Macron na záver summitu krajín G7, ktorý sa konal od soboty vo francúzskom meste Biarritz.

Francúzsky prezident neuviedol presný termín konania rozhovorov v normandskom formáte.

AFP pripomenula, že Macron uvítal aprílové zvolenie Volodymyra Zelenského za ukrajinského prezidenta, v ktorom vidí šancu na ukončenie päťročného ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Macron sa stretol so Zelenským a pred summitom G7 absolvoval aj schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Po stretnutiach vyhlásil, že po zvolení Zelenského za prezidenta existuje „reálna šanca“ pre mier na Ukrajine. Samotný Zelenskyj ponúkol Putinovi osobné stretnutie a nedávno s ním telefonoval.

Konflikt medzi Ukrajinou a Moskvou podporovanými separatistami sa začal v roku 2014 po tom, ako Moskva anektovala polostrov Krym. Doteraz si vyžiadal vyše 13 000 ľudských životov. EÚ v súvislosti s anexiou Krymu uvalila na Rusko niekoľko balíkov sankcií.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #Emmanuel Macron #konflikt na Ukrajine #normandská skupina