Rúhání: Prvým krokom musí byť zrušenie amerických sankcií voči Iránu

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok zopakoval, že "prvý krok" k zlepšeniu americko-iránskych vzťahov musia urobiť Spojené štáty tým, že zrušia všetky sankcie voči Iránu. Vyjadril sa tak deň po tom, ako americký prezident Donald Trump vyhlásil, že za "správnych okolností" je ochotný stretnúť sa s iránskym náprotivkom, informovala tlačová agentúra AFP.

27.08.2019 11:46
Iránsky prezident Hasan Rúhaní Foto:
Iránsky prezident Hasan Rúhaní na archívnej foto.
debata

„Tým krokom je ustúpiť od sankcií. Musíte ustúpiť od všetkých ilegálnych, nespravodlivých a nemorálnych sankcií voči Iránu,“ povedal Rúhání v príhovore prenášanom naživo štátnou televíziou.

„Kľúč k pozitívnej zmene je v rukách Washingtonu,“ pokračoval iránsky prezident s tým, že Irán už vylúčil, že by niekedy urobil to, z čoho majú Spojené štáty najväčšie obavy, teda že by vyrobil jadrovú bombu. „Ak je toto naozaj to jediné, čo vám robí starosti, tak týchto starostí sme vás už zbavili,“ doplnil s odkazom na výnos najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího z roku 2003, ktorý zakazuje výrobu jadrových zbraní.

„Takže urobte prvý krok. Bez tohto kroku sa zámok neodomkne,“ odkázal Rúhání v príhovore na podujatí v Teheráne pri príležitosti začiatku realizácie projektu bytovej výstavby.

Rúhání ešte začiatkom augusta deklaroval pripravenosť Teheránu na rokovania s Washingtonom, ktorých predpokladom je však zrušenie protiiránskych sankcií. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok na záver summitu skupiny G7 povedal, že sa podarilo vytvoriť podmienky na stretnutie Trumpa s Rúháním, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v najbližších týždňoch.

Irán tento rok pozastavil plnenie záväzkov z medzinárodnej dohody o obmedzení jeho jadrového programu po tom, ako od nej ešte vlani odstúpili Spojené štáty. Tie zároveň obnovili sankcie voči Teheránu, ktoré tento rok ešte sprísnili, čo viedlo k stupňovaniu napätia medzi týmito krajinami.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I napriek tomu v pondelok na stretnutí s iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom v Pekingu vyhlásil, že Irán spomínanú dohodu „svedomito plní“, za čo si zaslúži uznanie, informovala agentúra DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #sankcie proti Iránu