Izraelský premiér Netanjahu varoval Hizballáh, aby si dával pozor na slová a činy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval v utorok Libanon, šéfa hnutia Hizballáh a veliteľa iránskych elitných síl Kuds, aby "si dávali pozor" na svoje slová a činy. Informovala o tom agentúra AFP.

27.08.2019 12:30
benjamin netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (15)

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh podľa Netanjahua „veľmi dobre vie, že štát Izrael je schopný účinne sa brániť aj pomstiť sa nepriateľom“.

Izraelský premiér odkázal Nasralláhovi, libanonskému štátu a veliteľovi jednotiek Kuds Kásimovi Sulejmanímu, aby „si dávali pozor na svoje slová a ešte viac na svoje činy“.

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok oznámilo, že dron, ktorý sa v nedeľu zrútil na južnom predmestí Bejrútu, bašte Hizballáhu, niesol výbušné zariadenie vážiace vyše päť kilogramov.

Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh predtým informovalo, že nad južným Bejrútom letelo izraelské prieskumné bezpilotné lietadlo a zrútilo sa, pričom druhý vyzbrojený dron „zasiahol pred svitaním špecifickú oblasť“.

Libanonský prezident Michel Aún v pondelok odsúdil izraelský útok dronmi a označil to za „vyhlásenie vojny“.

Incident je prvou „nepriateľskou akciou“ v Libanone od vojny v roku 2006 medzi Hizballáhom a Izraelom, uviedol už v nedeľu vodca hnutia Nasralláh. Zároveň pohrozil odvetou.

Izrael sa neprihlásil k zodpovednosti za útok. Netanjahu však v pondelok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená „na viacerých frontoch“ použiť „všetky nutné prostriedky“, aby sa obránila pred iránskymi hrozbami.

Organizácia Spojených národov medzitým vyzvala všetky strany na „maximálnu zdržanlivosť“.

Hizballáh, ktorý Izrael a USA pokladajú za teroristickú organizáciu, je v Libanone významnou politickou silou a tiež je kľúčovým podporovateľom vlády v Sýrii, zmietajúcej sa vo vojne.

Hlásený útok dronmi v Bejrúte nasledoval po tom, čo Izrael podnikol v sobotu údery v susednej Sýrii, aby „zabránil iránskemu útoku na židovský štát“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hizballáh #Benjamin Netanjahu