Talianske pytačky poznačil spor o kreslá

Nielen rozvod vie byť v Taliansku búrlivý. Spečatenie nového zväzku nebýva o nič pokojnejšie. Prezident Sergio Mattarella zajtra očakáva oznámenie lídrov hlavných politických strán, či sa im podarilo vytvoriť novú parlamentnú väčšinu. V opačnom prípade bude nútený vymenovať dočasnú vládu a vypísať predčasné voľby na druhú novembrovú nedeľu.

27.08.2019 13:27 , aktualizované: 21:32
Taliansko Foto: ,
Nicola Zingaretti (vpravo), brat herca Lucu Zingarettiho, televízneho komisára Montalbana, vedie svoju Demokratickú stranu do novej talianskej vládnej koalície.
debata (11)

Ani nádejný ženích – Päťhviezdičkové hnutie (M5S) vicepremiéra v demisii Luigiho Di Maia, ani vyhliadnutá nevesta – opozičná Demokratická strana (PD) Nicolu Zingarettiho si voľby tri a pol roka pred riadnym termínom neželajú. Neradi by dali šancu odstupujúcemu vicepremiérovi a ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu, ktorý vládnu krízu vyvolal, aby svoju trvrdú protimigračnú politiku premenil na očakávaný volebný zisk jeho krajnepravico­vej Ligy.

Pri dohadovaní koalície však potenciálnych partnerov na poslednú chvíľu pribrzdil spor o vládne kreslá. Okrem iných aj o to najdôležitejšie. M5S presadzuje za premiéra opäť nestranníka Giuseppeho Conteho. Profesor práva, ktorý až do júna minulého roka nevykonával žiadnu politickú funkciu, pôsobil štrnásť mesiacov v nesúrodej koalícii ako akýsi mediátor medzi Di Maiom a Salvinim.

Hoci mnohí ho považovali len za bábku v rukách dvoch vicepremiérov, svojím pokojným vystupovaním si postupne vyslúžil najvyššiu popularitu spomedzi domácich politikov a dnes sa teší podpore vyše šesťdesiatich percent Talianov.

Tú si v radoch odporcov Salviniho ešte upevnil, keď minulý týždeň v rezignačnom prejave na vodcovi Ligy takpovediac nenechal ani nitku suchú. Kritizoval ho za tvrdú protiimigračnú politiku i zneužívanie náboženských symbolov. Vyčítal mu tiež, že uprednostňuje osobné záujmy pred záujmami krajiny a že snahou vyvolať predčasné voľby ohrozuje chystané reformy.

Šéf PD, mimochodom mladší brat herca Lucu Zingarettiho, ktorý v televíznom seriáli Komisár Montalbano hrá titulnú postavu, od začiatku trval na zmene v kresle šéfa vlády. Argumentoval tým, že je to potrebné, aby sa tak dalo jasne najavo, že nový kabinet bude presadzovať inú politiku ako Conteho tím zložený zo zástupcov Ligy a M5S. Po pondelňajšom vyjednávaní Di Maia, Zingarettiho a Conteho, už predstavitelia PD vysielali zmierlivé signály naznačujúce, že návrat bývalého premiéra by pre nich nemusel byť prekážkou uzavretia koaličnej zmluvy.

Príliš veľké ambície?

Päťhviezdičkové hnutie však dnes predpoludním prekvapujúco zrušilo ďalšie kolo vyjednávaní a demokratov obvinilo, že sa upäli na vládne posty a nezohľadňujú skutočnosť, že M5S má v parlamente takmer dvojnásobne viac mandátov než oni. „Nebude žiadna ďalšia schôdzka, kým PD nevyjasní svoj postoj k Giuseppemu Contemu. Musíme sa poponáhľať, čas beží, ale v Demokratickej strane prevládajú stále zmätené nápady,“ konštatovalo M5S vo vyhlásení.

Predstavitelia DS však dôvod, pre ktoré sa rozhovory zasekli, videli v niečom inom. Podľa nich boli na vine príliš veľké ambície Di Maia. Nepozdávali sa im úvahy, že by si mal udržať funkciu vicepremiéra a k nemu by ešte „zdedil“ po Salvinim mimoriadne silný post šéfa rezortu vnútra. S Contem ako premiérom sa vraj už zmierili, ale považujú ho za reprezentanta M5S. Presadzovali preto, aby na vyváženie síl bol vo vláde len jeden vicepremiér – a to demokrat.

Podvečer už M5S vydalo nové vyhlásenie, ktorým vyjednávania odblokovalo: „Vítame otvorenosť vplyvných členov PD v otázke budúcej úlohy premiéra Conteho. Sme pripravení na dialóg o politickom programe.“

Analytici svojimi vyhláseniami i trhy rastom akcií včera naznačovali, že rátajú s vytvorením novej vládnej koalície. „Je to reálne: v parlamente majú dosť kresiel na zaistenie si väčšiny a je tu aj predpoklad pre nájdenie spoločného politického programu,“ povedala pre agentúru AFP profesorka rímskej univerzity LUISS Emiliana De Blasiová. „Myslím si, že s veľkou pravdepodobnosťou budeme mať v septembri novú vládu,“ dodala.

Kľúčová prekážka odstránená

Talianska Demokratická strana nebude vetovať ďalšie funkčné obdobie Giuseppeho Conteho na poste predsedu vlády. Po utorňajšom stretnutí jej vedenia to podľa agentúr ANSA a Adnkronos oznámil Graziano Delrio, predseda poslaneckého klubu PD.

PD tak odstránila kľúčovú prekážku v rokovaniach o vytvorení novej vládnucej koalície s Hnutím piatich hviezd (M5S), píše agentúra DPA. Aj stanica BBC uvádza, že rokovania oboch strán sa obnovili po odobrení Conteho vo funkcii premiéra.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Hnutie piatich hviezd #Giuseppe Conte