Ruská plávajúca jadrová elektráreň. Obor bez motorov, ale s reaktorom

Plavidlo Akademik Lomonosov odeté do ruskej trikolóry sa piatok 23. augusta vydalo na cestu z prístavu Murmansk do ďalekej Čukotky. Je to prvá plávajúca jadrová elektráreň na svete. Kritici varujú pred možnou katastrofou v Severnom ľadovom oceáne a zariadenie označujú za „plávajúci Černobyľ“.

27.08.2019 15:05
debata (156)

VIDEO: Pozrite si, ako vyplávala prvá plávajúca jadrová elektráreň na cestu dlhú 4 700 kilometrov, ktorá jej do odľahlej Čukotky potrvá tri týždne.

Video

Akademik Lomonosov je 144 metrov dlhé a 30 metrov široké plavidlo a na 4 700 kilometrov dlhej trase na severovýchod Ruska ho odtiahne remorkér, keďže plavidlo nemá vlastný pohon. Následne bude elektrina vyrábaná pri pobreží Čukotky zásobovať energiou najsevernejšie ruské mesto Pevek a zariadenia na ťažbu ropy a zemného plynu. Projekt je súčasťou plánu ruskej vlády oživiť odľahlý, ale na suroviny bohatý región.

Náklady na takúto námornú jadrovú elektráreň neboli spresnené. Akademik Lomonosov má vyrábať zhruba 70 megawattov elektriny, ktoré budú napájať lokálne siete. Má byť schopný obslúžiť mesto so 100 000 obyvateľmi. Pevek má podľa dostupných údajov približne 4 000 obyvateľov.

„Plávajúca jadrová elektráreň je oveľa bezpečnejšia než čokoľvek, čo sme doteraz videli. Môže vydržať aj tú najsilnejšiu vlnu cunami a je nepotopiteľná,“ uisťuje námestník náčelníka elektrárne Dmitrij Alexejenko. Zariadenie je podľa neho nachystané aj na prípadné teroristické útoky. Armáda ho bude strážiť a chrániť na mori, na zemi i vo vzduchu. Samotný reaktor je nielen vodotesný a hermetický, ale naviac ešte umiestnený v odolnom vodotesnom obale, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť úniku akýchkoľvek látok.

Ak bude projekt úspešný, bude možné vybudovať celú flotilu plávajúcich jadrových elektrární. Veľký ohlas má v juhovýchodnej Ázii. Ruskí experti sa preto domnievajú, že Akademik Lomonosov je vzorovou jadrovou elektrárňou pre potenciálnych záujemcov.

Akademik Lomonosov je prvá plávajúca elektráreň na svete vyrobená v Petrohrade na komerčné použitie. S jej výrobou sa začalo v roku 2007 a v roku 2010 bola spustená na vodu. Až tento mesiac na ňu naložili jadrové palivo a vydala sa na cestu. Podobnú elektráreň začala stavať koncom roka 2016 aj Čína, ktorá počíta s jej nasadením do prevádzky v roku 2020.

Ako plávajúcu jadrovú elektráreň využívala americká armáda v rokoch 1968 až 1975 v Panamskom prieplave dopravnú loď Sturgis. Tá mala na palube reaktor s výkonom desať megawattov.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #Ruská federácia #Murmansk