Záchranári pravdepodobne našli telo druhého poľského jaskyniara

Poľským záchranárom sa asi podarilo identifikovať telá oboch stratených speleológov. Vo Veľkej snežnej jaskyni ich smrť zrejme zasiahla na jednom mieste.

27.08.2019 17:10
debata (6)

Od soboty 19. augusta pátrali poľskí a slovenskí záchranári po dvoch jaskyniaroch, ktorých voda odrezala v jednej z chodieb vo Veľkej snežnej jaskyni na poľskej strane Tatier. Záchranári našli minulý týždeň telo prvého a zrejme hneď vedľa leží aj jeho kolega. Môže však trvať aj mesiace, kým sa ich telá podarí z útrob jaskyne vyslobodiť.

Telo prvého zo stratených speleológov záchranári identifikovali minulý týždeň vo štvrtok. Šéf záchrannej služby Jan Krzysztof uviedol, že na základe fotografií od záchrancu, ktorý sa dostal k miestu nešťastia najbližšie, dospeli k záveru, že speleológovia môžu ležať vedľa seba, uviedol server portaltatrzan­ski.pl.

Záchranári stále pracujú vo Veľkej snežnej jaskyni, no už v menšom počte a podľa Krzysztofa nie je možné určiť, kedy telá vynesú.

„Mohlo by to byť o deň, o týždeň, o mesiac. Ale môže sa aj stať, že telá z jaskyne sa nepodarí vytiahnuť,“ uviedol Krzysztof. Celú záchranársku akcie preveruje aj prokuratúra v Zakopanom, ktorá dostala v tejto veci podnet.

Krzysztof sa ešte minulý štvrtok vyjadril, že sú možné dve príčiny smrti jaskyniarov: „Prvým je podchladenie, nie je však vylúčené utopenie.“ Podľa speleológov totiž mohol byť zatopený nielen priechod do chodby, kvôli ktorému zostali dvaja muži uviaznutí v jaskyni, ale naplnená vodou mohla byť aj samotná chodba. Uviaznutí jaskyniari sa nachádzali v najhlbšej jaskyni v Poľsku, v hĺbke asi 500 metrov od úrovne vchodu. Stalo sa tak po náhlom zatopení jednej z chodieb v dôsledku dažďov. Štyrom ďalším jaskyniarom sa podarilo z jaskyne uniknúť.

Veľká snežná jaskyňa je najdlhšou a zároveň najhlbšou v Tatrách, má celkovú dĺžku 24 kilometrov. Pri záchranných prácach asistovali aj trinásti slovenskí záchranári a pyrotechnici, ktorí boli po dohode s poľskými kolegami odvolaní a vrátili sa domov.

Osudná búrka v Tatrách

V deň, keď záchranári objavili telo prvého speleológa, Tatry zasiahla búrka, pri ktorej na slovenskej i poľskej strane zahynulo päť osôb. Na Slovensku blesk zasiahol turistu z Českej republiky na vrchole Baníkova, u severných susedov dvoch dospelých a dve deti na vrchu Giewont. Na Slovensku boli hospitalizovaní dvaja návštevníci Západných Tatier v Nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši.

„Prijali sme dvoch pacientov. V nemocnici ešte zostal jeden muž, česká pacientka bola prepustená,“ informoval denník Pravda Ján Drobčo, námestník riaditeľa liptovskomiku­lášskej nemocnice.

Na poľskej strane bolo zasiahnutých bleskom 157 ľudí, ktorých umiestnili vo viacerých nemocniciach v okolí Zakopaného. Začiatkom týždňa ešte bolo v nemocnici zhruba 20 ľudí vrátane detí.

Video: Pozrite sa do útrob jaskyne, ktorá je u našich severných susedov najdlhšia a najhlbšia. Záchranári tam pri pátraní po dvoch speleológoch zápasili s úzkymi priestormi, tmou a chladom.

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #speleológovia #veľká snežná jaskyňa