Jemenské provládne sily vyhnali separatistov z mesta Šukra

Jemenské provládne sily v utorok oznámili, že prevzali úplnú kontrolu nad mestom Šukra na južnom pobreží krajiny, ktoré doteraz ovládala separatistická organizácia Južná prechodná rada. Informovala o tom agentúra DPA.

27.08.2019 17:29
debata (2)

Veliteľ Sanád Majsarí vo videonahrávke zverejnenej v sociálnych médiách uviedol, že po dobytí Šukry v provincii Abjan sú vládne sily pripravené postupovať k západnejšie ležiacemu mestu Aden, a vyzval Sily bezpečného pásma, čo sú milície spriaznené so separatistickou radou, aby sa pridali k armáde podporujúcej medzinárodne uznaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

Separatistické sily v súčasnosti ovládajú aj ďalšie oblasti v Abjane a susednej provincii Šabwa. Podľa vyjadrenia kapitána Džalmúda Kamíšího prebiehajú od minulého týždňa boje v Zindžibáre, hlavnom meste provincie Abjan.

Zdroje agentúry AP medzitým uviedli, že provládne sily dostali pod kontrolu viaceré okresy a mestá v Abjane, na čo vyhlásili prímerie v reakcii na výzvu medzinárodnej koalície stojacej takisto na strane Hádího. Tohtotýždňové boje si podľa nich vyžiadali najmenej 48 mŕtvych.

Samozvaná Južná prechodná rada je organizácia presadzujúca odtrhnutie južného Jemenu od zvyšku krajiny. Hoci tvorí súčasť koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje od marca 2015 proti jemenským šiitským povstalcom známym ako húsíovia, začiatkom augusta sa zmocnila prezidentského paláca a dôležitých inštitúcií v Adene. Ten je dočasným sídlom medzinárodne uznanej jemenskej vlády, zatiaľ čo metropola Saná zostáva v rukách húsíov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen