Pre Portoriko vyhlásili mimoriadny stav v súvislosti s búrkou Dorian

Tropická búrka Dorian sa na svojej ceste k Portoriku a Panenským ostrovom mierne posilnila. Meteorológovia ju lokalizovali v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času približne 386 kilometrov juhovýchodne od portorického mesta Ponce, informuje agentúra AP.

28.08.2019 12:37
debata

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) oznámilo, že Dorian má maximálnu stálu rýchlosť vetra 96 km/h a pohybuje sa severozápadným smerom rýchlosťou 20 km/h. Predpokladá sa, že prírodný živel prinesie v Portoriku 10–15 centimetrov zrážok, miestami až 20 centimetrov.

Americká vláda, pod ktorú tento karibský ostrov spadá, schválila vyhlásenie mimoriadneho stavu a poskytnutie príslušnej pomoci, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Portoriko totiž čelí hrozbe priameho zásahu tropickej búrky. Opatrenie prišlo po tom, ako Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) zaradil Portoriko na zoznam sledovaných lokalít v súvislosti s hurikánmi.

Predpokladá sa, že Dorian zasiahne Portoriko ešte počas stredy. Ostrov, ktorý je americkým územím, má približne 3,4 milióna obyvateľov a je náchylný na tropické búrky a hurikány. Daná oblasť sa stále spamätáva zo škôd, ktoré v septembri spôsobil hurikán Maria. O život vtedy prišli stovky ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #tropická búrka #Portoriko