Taliansky prezident poveril Conteho zostavením novej vlády

Taliansky prezident Sergio Mattarella udelil vo štvrtok dočasnému premiérovi Giuseppemu Contemu mandát na zostavenie novej vlády. Stalo sa tak deň po tom, ako bola dosiahnutá dohoda o vytvorení vládnucej koalície, čím sa zabránilo vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

29.08.2019 11:14 , aktualizované: 12:15
Taliansky premiér Giuseppe Conte Foto: ,
Taliansky premiér Giuseppe Conte.
debata (6)

Predpokladá sa, že Conte dostane niekoľko dní na politické konzultácie, ktorými sa v parlamente zabezpečí fungujúca väčšina vzhľadom na skutočnosť, že na novej vládnucej koalícii sa v stredu dohodlo protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a stredopravicová Demokratická strana (PD).

Conte, umiernený bývalý akademik, ktorý odstúpil pred týždňom, následne oboznámi prezidenta so zoznamom ministrov a ak všetko pôjde bez problémov, zúčastní sa na slávnostnom sľube svojho nového kabinetu. M5S a PD, kedysi urputní nepriatelia, sa na spoločnej koalícii dohodli po páde populistickej vlády, ku ktorému došlo v tomto mesiaci.

Conteho zvolili ako kompromisného ministerského predsedu minulý rok, pričom bol šéfom populistickej vlády zloženej z M5S a krajne ľavicovej Ligy Severu (LN) vicepremiéra a ministra vnútra Mattea Salviniho. Kríza vypukla 8. augusta, keď Salvini stiahol LN z koalície a vyzval na usporiadanie predčasných parlamentných volieb, od ktorých očakával, že mu prinesú post premiéra.

Analytici varujú, že koalícia M5S a PD sa môže pod náporom nepopulárnych sociálnych a ekonomických opatrení, ktoré ju zakrátko čakajú, rýchlo zrútiť. Takýto vývoj by opäť nahrával Salviniho populistickému naratívu. Ten v stredu vyhlásil, že si je víťazstvom v budúcoročných parlamentných voľbách istý. „Nikam sa neponáhľame,“ prízvukoval.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergio Mattarella #Giuseppe Conte