Merkelová a Putin potvrdili plány na summit o Ukrajine

Nový summit o riešení konfliktu na Ukrajine bol vo štvrtok témou telefonátu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, oznámil Merkelovej hovorca. Informovala o tom agentúra DPA.

29.08.2019 16:03
debata (5)

Obaja lídri sa počas rozhovoru zhodli na pokračovaní plánovania summitu o ukrajinskom konflikte v tzv. normandskom formáte, v rámci ktorého sa stretávajú predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, uviedol hovorca Steffen Seibert.

Kremeľ potvrdil, že Putin a Merkelová sa v tomto bode zhodli. Vo svojom vyhlásení však nový summit nespomenul, píše DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že lídri zmienených štyroch krajín budú viesť ďalšie rozhovory o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny v septembri. Podľa Merkelovej by sa summit mal konať v Paríži.

Rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte v Donbase dostali názov normandský formát, pretože ich prvá schôdzka sa konala v júni 2014 pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii.

Seibert informoval, že Merkelová a Putin sa tiež zhodli, že ukrajinský konflikt potrebuje riešenie, aby sa urýchlili rokovania o budúcich trasách tranzitu zemného plynu.

Obaja politici hovorili aj o situácii v Sýrii, najmä vojenskej eskalácii na jej severozápade, ako aj o iniciovaní tamojších politických rozhovorov pod záštitou OSN.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Ukrajina