Ukrajinský parlament schválil novú vládu na čele s Hončarukom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok poslancov, aby mu pomohli liberalizovať hospodárstvo krajiny a pracovali na jej európskej integrácii. Novozvolený parlament na svojom ustanovujúcom zasadnutí rýchlo schválil jeho nominantov na hlavné posty vo vláde, píše agentúra AP.

29.08.2019 17:06 , aktualizované: 20:55
debata (22)

Zelenskyj zákonodarcom povedal, že verejnosť od nich očakáva, že pomôžu vrátiť Ukrajiny Krym, anektovaný v roku 2014 Ruskom, a urovnať separatistický konflikt na východe Ukrajiny.

Herec a politický nováčik čelil po svojom zvolení na prezidenta v apríli parlamentu, ktorý bol voči nemu nepriaznivo naladený. Následne však vyhlásil predčasné voľby, pri ktorých v júli jeho strana Sluha národa získala parlamentnú väčšinu – 254 zo 450 kresiel.

Podobne ako Zelenskyj nemajú skúsenosti s prácou v parlamente ani ďalší poslanci jeho strany. Mnohí Ukrajinci, ktorí už majú dosť starých elít, ktoré považujú za skorumpované a neschopné, to vnímajú ako výhodu, uviedla AP.

Parlament – Najvyššia rada – vo štvrtok na návrh prezidenta schválil väčšinou 290 hlasov za nového premiéra Oleksija Hončaruka, 35-ročného právnika a tiež politického nováčika, ktorý bol dosiaľ zástupcom šéfa prezidentovej kancelárie.

Hončaruk vo vystúpení pred poslancami prisľúbil, že sa bude sústreďovať na podporu hospodárskeho rastu, zvyšovanie životnej úrovne a boj proti korupcii. „Nikomu v novej vláde nebude dovolené kradnúť,“ vyhlásil.

Poslanci schválili aj ďalších Zelenského kandidátov na popredné vládne posty.

Ivan Bakanov, ktorý riadil Zelenského kampaň, sa stal šéfom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Dmytro Razumkov, prezidentov poradca z predvolebnej kampane a terajší predseda jeho strany Sluha národa, bol zvolený za predsedu parlamentu.

Rada tiež odobrila nového ministra zahraničných vecí Vadyma Prystajka, ktorý bol v minulosti veľvyslancom v Kanade a neskôr vyslancom pri NATO.

Prystajko pred poslancami prisľúbil úsilie o vyriešenie konfliktu v Donbase, kde pri bojoch medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi jednotkami zahynulo od roku 2014 viac než 13.000 ľudí. „Potrebujeme mier a stabilitu,“ povedal.

Novým ministrom obrany je Andrij Zahorodňuk, ktorý prisľúbil, že zefektívni ozbrojené sily a zbaví ich korupcie. „Všetci vedia, že v armáde sa kradne,“ vyhlásil. „Ľudia už majú dosť týchto problémov.“

Niektorí pozorovatelia pokladajú Hončaruka za figúru oligarchu Ihora Kolomojského, vlastníka televíznej stanice, ktorá vysielala sitkom, ktorý urobil zo Zelenského hviezdu. Hončaruk má údajne blízko k šéfovi Zelenského prezidentskej kancelárie Andrijovi Bohdanovi, ktorý má úzke kontakty s týmto oligarchom, píše AP.

„Hončaruk je technická postava, ktorá bude zastupovať záujmy skupiny ľudí spojenej s Kolomojským a Bohdanom,“ tvrdí analytik kyjevského Razumkovho centra Volodymyr Sidenko. „Títo ľudia budú teraz zohrávať kľúčovú úlohu pri riadení finančných tokov.“

Sidenko konštatoval, že Hončaruk má pred sebou náročnú úlohu zavádzania nepopulárnych opatrení na posilnenie ekonomiky, ktoré od vlády očakávajú západní investori. „Nový premiér bude musieť robiť špinavú a nepopulárnu prácu, znižovať štátne dotácie a sociálnu podporu, ako to vyžaduje Medzinárodný menový fond a ďalší západní veritelia,“ dodal analytik.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #Oleksij Hončaruk