Trump do Poľska nepriletí, zastavil ho Dorian

Americký prezident Donald Trump zrušil svoju nadchádzajúcu cestu do Poľska pre hurikán Dorian, ktorý sa rúti na Floridu.

30.08.2019 00:00 , aktualizované: 21:14
debata (6)

Hlavu Bieleho domu bude tak vo Varšave zastupovať viceprezident Mike Pence. Informovala o tom agentúra AP.

Trump zrušenia cesty oznámil v Ružovej záhrade Bieleho domu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že najväčšiu prioritu teraz má bezpečnosť Američanov, ktorí stoja v ceste hurikánu, a preto je „veľmi dôležité“, aby zostal vo Washingtone.

Doplnil, že o zrušení svojej návštevy informoval poľského prezidenta Andrzeja Dudu a že v blízkej dobe chce naplánovať inú cestu do Poľska. Kancelár poľského prezidenta Krzysztof Szczerski podľa agentúry Reuters oznámil, že by Trump mohol Poľsko navštíviť v nadchádzajúcich mesiacoch.

Trump mal začať dvojdňovú návštevu Poľska v nedeľu. Na mieste sa mal zúčastniť ceremónie pri príležitosti 80. výročia začiatku druhej svetovej vojny. Poľská vláda mala v pláne počas návštevy tiež podpísať so Spojenými štátmi dohodu o bezpečnosti a spolupráci v oblasti mobilných sietí piatej generácie (5G). Teraz bude Trumpa zastupovať viceprezident.

Minulý týždeň Trump zrušil cestu do Kodane, ktorá sa mala uskutočniť začiatkom septembra, kvôli tomu, že s ním dánska premiérka Mette Frederiksen nechcela prebrať prípadný predaj Grónska Spojeným štátom.

Dorian zosilnel na nebezpečný hurikán 3. kategórie

Hurikán Dorian, ktorý by mal začiatkom budúceho týždňa doraziť k pobrežiu amerického štátu Florida, zosilnel a preradili ho do 3. z piatich kategórií. Informovala o tom agentúra AFP.

Z Doriana sa stal „extrémne nebezpečný hurikán“ s maximálnou rýchlosťou vetra až 185 kilometrov za hodinu, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Meteorológovia predpokladajú, že hurikán, ktorý by mal na pevninu udrieť v pondelok alebo v utorok, ešte naberie na sile. Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav ohrozenia a k podobnému kroku pristúpila aj susedná Georgia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Donald Trump