Úrady zakázali protest v Hongkongu, aktivistov prepustili na kauciu

Hongkonské úrady zakázali sobotňajší protest, ktorý sa mal konať na piate výročie neumožnenia plne demokratických volieb v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny. Bezpečnostné zložky medzitým v piatok zadržali dvoch predstaviteľov protestného hnutia. Informovala o tom agentúra AP.

30.08.2019 09:40
Hongkong, protesty, Joshua Chuang Č'-fenga,... Foto: ,
Hongkonské bezpečnostné zložky zadržali známych aktivistov (Joshuu) Chuang Č'-fenga a (Agnes) Čou Tching.
debata (10)

Hongkonský najvyšší odvolací súd odmietol udeliť povolenie na veľkú akciu protestu, ktorá sa mala konať päť rokov po tom, ako Peking odmietol povoliť plne demokratické voľby v Hongkongu. Organizátori sa následne rozhodli plánovaný protest odvolať.

„Prvoradou prioritou Občianskeho frontu pre ľudské práva (CHRF) je postarať sa o to, aby všetci účastníci našich protestov boli v bezpečí ako z fyzického, tak aj z trestnoprávneho hľadiska,“ uviedla v tejto súvislosti líderka frontu (Bonnie) Liang Jung-wen.

„Je nám to ľúto, ale z dôvodu rozhodnutia odvolacieho súdu nemáme inú možnosť, ako pochod zrušiť“, dodala Liang.

Hongkonských prodemokratických aktivistov Joshuu Wonga a Agnes Chow medzitým prepustili na kauciu. Dvojicu zatkli v piatok ráno, pričom polícia uviedla, že ich vyšetrujú pre ich rolu v nepovolenom proteste pred policajnou stanicou z 21. júna. Obaja čelia možným obvineniam z účasti na demonštrácii a podnecovania iných, aby sa k nej pridali. Wonga tiež vyšetrujú pre podozrenie, že demonštráciu zorganizoval.

Zatknutie Chow a Wonga, ktorý je poprednou osobnosťou študentských hromadných protestov v Hongkongu z roku 2014 a generálnym tajomníkom prodemokratickej politickej skupiny Demosisto, vyvolalo medzi hongkonskými demonštrantmi pobúrenie. Podpredseda skupiny Isaac Cheng obvinil úrady zo zasievania „bieleho teroru“ a z pokusu o určenie lídrov hnutia, ktoré podľa demonštrantov žiadnych nemá.

Protesty v Hongkongu trvajú už tri mesiace. Prodemokratickí protestujúci žiadajú stiahnutie sporného zákona, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny, nezávislé vyšetrenie protestov v súvislosti s násilnými zásahmi polície, ako i to, aby sa protesty prestali nazývať „výtržnosťami“, aby boli zadržaní ľudia zbavení obvinení a aby sa začalo s reformou politiky.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #protesty v Hongkongu