Škótsky súd zamietol podnet proti pozastaveniu činnosti parlamentu

Škótsky súd zamietol v piatok podnet, ktorého cieľom bolo zabrániť britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi v pozastavení činnosti parlamentu krátko pred vystúpením Británie z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

30.08.2019 12:17 , aktualizované: 12:50
británia Brexit boris johnson protest Foto: ,
Britský premiér Johnson v stredu oznámil, že požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené pozastavenie činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra.
debata (1)

Najvyšší civilný súd Škótska so sídlom v Edinburghu rozhodoval o vydaní predbežného opatrenia, zatiaľ čo riadne pojednávanie v danej veci sa očakáva na budúci týždeň. Podnet namierený proti Johnsonovmu zámeru podala skupina poslancov z rôznych politických strán v záujme širšej parlamentnej rozpravy, od ktorej si sľubujú odvrátenie tzv. brexitu bez dohody, teda neriadeného ukončenia členstva Británie v EÚ.

V súvislosti so zámerom predĺžiť prestávku v činnosti parlamentu pred otvorením jeho novej schôdze, ktorý Johnson v stredu potvrdil, prebiehajú ešte dve ďalšie súdne konania – v Severnom Írsku a priamo v Londýne, upozornila tlačová agentúra AP. V londýnskeho konaní sa chce podľa nej angažovať aj bývalý premiér John Major, ktorý je takisto proti odstaveniu zákonodarného zbo­ru.

Johnson v stredu oznámil, že požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené pozastavenie činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne. Tento postup vyvolal odsúdenie zo strany opozície i časti konzervatívnych zákonodarcov, protesty v uliciach, žaloby i petíciu, pod ktorú sa na stránke britskej vlády podpísal už viac než milión ľudí.

Skupina 75 britských poslancov požiadala škótsky súd o rozhodnutie, že pozastavenie práce parlamentu je protiprávne.

Johnson: Británia bude s EÚ o brexite jednať dvakrát týždenne

Britskí vyjednávači budú s činiteľmi Európskej únie v nadchádzajúcom mesiaci rokovať dvakrát týždenne s cieľom prepracovať brexitovú dohodu, ktorú britský parlament trikrát odmietol. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters povedal britský premiér Johnson.

Írsky minister zahraničia Simon Coveney dnes ale uviedol, že sa Británia chová úplne nerozumne a neprichádza s vierohodnými návrhmi, ako nahradiť spornú írsku poistku.

„Všetci chceme dohodu, avšak britská vláda doteraz neponúkla nič relevantné v kontexte alternatívy k (írskej) poistke,“ uviedol Coveney, pričom zdôraznil, že takýto návrh by mohol byť „základom pre diskusie v Bruseli, ale musel by byť presvedčivý“.

Voči Coveneyho vyhláseniu sa vzápätí ohradil britský minister dopravy Grant Shapps. Ten podľa agentúry Reuters v rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky News na Coveneyho reagoval slovami: „To skrátka nie je pravda“.

„Ponúkame alternatívy. Je to zámienka, keď stále hovoria: ‚Neponúkate nápady‘. My totiž nápady ponúkame“, oponoval Shapps.

Nový britský premiér Johnson je neústupčivý a chce, aby EÚ urobila významné zmeny v existujúcej dohode o odchode Británie z Únie, ktorý je naplánovaný na 31. októbra. Zmeny sa majú týkať najmä írskej poistky, ktorej cieľom je zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Na základe tzv. írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s Európskou úniou než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.

Tento „záložný plán“ pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete. Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Brexit #Boris Johnson