Súd o mesiac predĺžil väzbu kapitánovi lode Viking Sigyn

Odvolací súd maďarského hlavného mesta v piatok rozhodol o jednomesačnom predĺžení vyšetrovacej väzby ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Sigyn Jurija C. Informoval o tom spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na kapitánovho obhajcu Gábora M. Tótha.

30.08.2019 17:08
Maďarsko loď nehoda kapitán súd Foto: ,
Na snímke 64-ročný ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn Jurija C. (vľavo) prichádza na vypočúvanie na súd v doprovode polície 31. júla 2019 v Budapešti.
debata

Prokuratúra VI. a VII. budapeštianskeho obvodu v utorok iniciovala predĺženie vyšetrovacej väzby na tri mesiace, až do 30. novembra. Svoju žiadosť zdôvodnila nutnosťou zabezpečenia prítomnosti podozrivého v procese vyšetrovania.

Odvolací súd maďarského hlavného mesta 8. augusta potvrdil verdikt Budínskeho ústredného obvodného súdu z 31. júla, ktorý po predchádzajúcom prepustení na kauciu opäť nariadil vzatie Jurija C. do vyšetrovacej väzby.

Ukrajinec po opätovnom vzatí do väzby čelil už nielen obvineniu z ohrozenia lodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody, ale aj žalobe za neposkytnutie pomoci.

Pátranie a záchranné práce stáli dva milióny eur

Maďarský rezort vnútra a ním riadené organizácie vynaložili až do vyzdvihnutia potopenej vyhliadkovej lode Hableány 11. júna na záchranné práce a pátranie po nezvestných vyše 664 miliónov forintov (2,01 milióna eur). Uviedol to v piatok denník Népszava.

Podľa informácií ministerstva však uvedené údaje nie sú konečné, pretože pátranie po jednej nezvestnej ešte stále pokračuje a výdavky vznikli aj v iných rezortoch a štátnych organizáciách.

Vyzdvihnutie potopenej lode koordinovala protiteroristická jednotka TEK, pričom sa do tejto záchrannej akcie zapojilo tisíc odborníkov z 35 maďarských civilných a policajných organizácií. Okrem nich sa na záchrannej akcii zúčastnili stovky zahraničných expertov vrátane profesionálnych potápačov.

Bezpečnostné zložky nasadili všetky dostupné plavidlá, aby priebežne monitorovali 215-kilometrový úsek Dunaja i jeho záplavové územia. K celkovým nákladom súvisiacim s nehodou ešte podľa Népszavy bude potrebné prirátať nároky pozostalých i lodných spoločností na odškodnenie.

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta na budapeštianskom úseku Dunaja po zrážke s výletnou loďou Viking Sigyn večer 29. mája je 27 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov, po jednej nezvestnej kórejskej žene ešte stále pátrajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #nehoda lode #Viking Sygin