Američanka, ktorá neprávom strávila 35 rokov vo väzení, dostane odškodné tri milióny dolárov

Američanka Cathy Woodsová, ktorá strávila 35 rokov vo väzení za vraždu, ktorú nespáchala, dostane odškodnenie tri milióny dolárov. Oznámila to jej právna zástupkyňa. Suma je podľa nej výsledkom dohody o čiastočnom urovnaní žaloby, ktorou sa Woodsová domáha spravodlivosti, napísal denník Los Angeles Times. Teraz sa šesťdesiatosemročná Woodsová dožaduje tiež ďalších náhrad od mesta Reno a niekdajších vyšetrovateľov, ktorých viní z toho, že ju prinútili priznať sa v čase, keď sa zdržiavala na psychiatrickej klinike.

30.08.2019 22:44
debata (6)

Prípad sa týkal študentky z Rena Michelle Mitchellovej, ktorá bola zavraždená v roku 1976. Polícia pri vyšetrovaní neurobila žiadny pokrok až do roku 1979, kedy Woodsová, vtedy pacientka psychiatrie, vyhlásila, že má s vraždou niečo spoločné. Portál People uviedol, že nikdy vyšetrovateľom neposkytla žiadne informácie, než aké boli zverejnené v novinách. Súd ju však poslal na doživotie do väzenia, z ktorého sa dostala v roku 2015, kedy testy DNA ukázali, že je nevinná.

Po prepustení z väzenia Woodsová zažalovala mesto Reno, nevadský okres Washoe, niekdajšieho okresného prokurátora a tiež vyšetrovateľa. S urovnaním žaloby čiastkou troch miliónov dolárov súhlasil okres Washoe, súčasťou dohody je aj stiahnutie žaloby na vtedajšieho prokurátora. Spor s vyšetrovateľmi a mestom Reno však pokračuje.

Právna zástupkyňa Woodsovej tvrdí, že jej klientka bola najdlhšie väzneným človekom v USA, u ktorého bolo preukázané, že je nevinný. Spomínaný test DNA, ktorý Woodsová podstúpila, spojil s vraždou Rodneyho Halbowera. Toho polícia považuje za zabijaka, ktorý v 70. rokoch znásilnil a zabil v regióne šesť dievčat. Halbower bol doteraz usvedčený z dvoch vrážd, za ktoré dostal doživotie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodnenie #Cathy Woodsová