Thunbergová demonštrovala spolu so stovkami mladých pred centrálou OSN

Mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová sa v piatok v New Yorku pripojila k stovkám ďalších tínedžerov, ktorí demonštrovali pred centrálou Organizácie Spojených národov.

31.08.2019 07:47
debata (28)

Šestnásťročná Thunbergová do New Yorku dorazila v stredu po tom, ako sa preplavila cez Atlantický oceán na jachte s nulovými emisiami, a piatková akcia bola prvou demonštráciou na pôde USA, do ktorej sa zapojila, informuje agentúra AFP.

„Prestaňte popierať, že Zem umiera,“ skandovali stovky mladých demonštrantov, medzi ktorými sa našlo aj zopár detí vo veku šiestich rokov. Niektorí z nich boli na klimatickom proteste vôbec po prvý raz v živote, píše AFP.

„Vedel som, že tu budú osobnosti ako Greta. Myslím, že je to dobrý nápad. Je treba niečo zmeniť,“ povedal 13-ročný Newyorčan Gabriel Kunin. „Keď sme zistili, že tu bude Greta, vedeli sme, že si to nemôžeme nechať ujsť. Ona je našou inšpiráciou,“ uviedla zase 17-ročná Atara Saundersová, ktorá na protest do New Yorku prišla z okolia Filadelfie.

Samotná Thunbergová sa na proteste zdržala len krátko, pričom následne sa odobrala do OSN, kde sa stretla s predsedníčkou Valného zhromaždenia OSN Maríou Fernandou Espinosovou. Hovorca Espinosovej informoval, že aktivistka počas desaťminútového stretnutia žiadala o „činy a nie slová“.

Thunbergová začala protestovať vlani 20. augusta pred budovou švédskeho parlamentu a politikov svojej krajiny žiadala, aby urobili viac v boji proti klimatickým zmenám a zníženiu produkovaných emisií. Svojím štrajkom inšpirovala mladých ľudí v Európe aj inde vo svete k vlne protestov známych ako „Piatky za budúcnosť“.

Thunbergová odmieta cestovať lietadlom, ktoré produkuje emisie. Do Spojených štátov sa tak plavila 15 dní na pretekárskej jachte Malizia II vybavenej solárnymi panelmi a vodnými turbínami, ktoré vyrábajú elektrickú energiu. Týmto spôsobom chcela dosiahnuť, aby jej cesta do USA nezanechala žiadnu tzv. uhlíkovú stopu.

Aktivistka uviedla, že ešte nemá premyslené, akým spôsobom sa vráti nazad do Európy. Počas svojho pobytu v USA sa má zúčastniť na klimatickom summite OSN v New Yorku (23. septembra) a tiež na protestoch za ochranu klímy (20. a 27. septembra).

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Thunbergová