Polícia zasiahla na nepovolenom prodemokratickom zhromaždení v Hongkongu

Napriek policajnému zákazu sa aj v sobotu v centre Hongkongu zišli obyvatelia mesta na masovom prodemokratickom zhromaždení. Policajné zložky zasiahli proti demonštrantom pred sídlom miestnej vlády delom s modrou vodou a slzotvorným plynom. Informovala o tom agentúra AFP.

31.08.2019 12:55
debata (31)

Davy protestujúcich, oblečených v pre hnutie odporu charakteristických čiernych tričkách a s farebnými dáždnikmi v rukách, pochodovali v rôznych častiach mesta. Veľká skupina aktivistov sa zhromaždila aj pred barikádami rozostavenými v okolí sídla vlády.

Niekoľko výtržníkov prerazilo zátarasy, pokúsilo sa zapáliť oheň a hádzalo na policajtov rôzne objekty. Ďalší hádzali zápalné fľaše. Polícia ich rozháňala slzotvorným plynom a vodnými delami a na modro zafarbenou vodou.

V sobotu uplynulo päť rokov od rozhodnutia vládnucej čínskej komunistickej strany, ktoré Hongkongu zabránilo uskutočniť riadne demokratické voľby, pripomenula AFP.

Protesty v Hongkongu trvajú už tri mesiace. Prodemokratickí protestujúci žiadajú hlavne stiahnutie sporného zákona, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Hong Kong