Prímerie v sýrskom Idlibe sa dodržiava, nálety a ostreľovanie prestali

Dohoda o zastavení paľby v provincii Idlib na severozápade Sýrie sa zatiaľ rešpektuje: sýrska vládna armáda v sobotu zastavila svoje nálety i delostreleckú paľbu, uviedla v sobotu agentúra AP.

31.08.2019 16:05
Sýria náboje vojaci Foto: ,
Archívna snímka.
debata (9)

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii podľa agentúry AFP v sobotu potvrdilo, že nad provinciou Idlib „na oblohe nie sú žiadne lietadlá a letecké údery sa zastavili“.

Dohodu o „jednostrannom prímerí zo strany sýrskych vládnych síl v deeskalačnej zóne v Idlibe, od 06.00 h 31. augusta“, oznámilo v piatok ruské Centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

Len niekoľko hodín pred tým, ako dohoda o jednostrannom prímerí nadobudla účinnosť, však SOHR informoval, že ruské lietadlá podnikli nálet na zdravotnícke zariadenie v provincii Aleppo susediacej s regiónom Idlib.

SOHR dodal, že pri nálete bolo zranených niekoľko zdravotníkov. Zdravotné stredisko je po útoku neschopné prevádzky.

OSN uviedla, že od apríla bolo v Sýrii pri náletoch a ostreľovaní poškodených 43 zdravotníckych centier a 87 vzdelávacích zariadení.

Najnovšie vyhlásené prímerie má za cieľ „stabilizovať situáciu“ v Idlibe, uvádzalo sa vo vyhlásení, ktoré vyzýva protivládnych bojovníkov, aby „upustili od ozbrojených provokácií a pridali sa k mierovému procesu“. Sýrska armáda dodala, že si vyhradzuje právo reagovať na porušenie dohody zo strany džihádistov alebo ich spojencov.

K oznámeniu došlo po tom, ako Ruskom podporované vládne sily postúpili v tejto bašte džihádistov, jednom z posledných miest vzdoru voči režimu prezidenta Bašára Asada, pripomína agentúra AFP. Po mesiacoch intenzívneho bombardovania sily sýrskeho režimu spustili v tomto mesiaci pozemnú ofenzívu voči Idlibu. Turecká vláda, ktorá podporuje niektoré sýrske povstalecké skupiny, odsúdila nedávnu sýrsku ofenzívu v tomto regióne.

Od začiatku sýrskej vojny v roku 2011 prišlo o život viac ako 370.000 ľudí a milióny ďalších museli opustiť svoje domovy.

Asad má momentálne podľa AFP pod kontrolou asi 60 percent územia krajiny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Idlib