Sobotné vraždenie vo Francúzsku a v Amerike

Šesť zabitých, niekoľko obetí na hranici medzi životom a smrťou, ďalší zranení. Najprv Francúzskom a potom Spojenými štátmi otriaslol krvavý útok. Kým v prvom prípade išlo zjavne o zabíjanie motivované náboženským fanatizmom, v druhom prípade zostáva motív páchateľa zatiaľ nejasný.

01.09.2019 07:00 , aktualizované: 18:45
texas, streľba Foto:
Streľba v Texase si vyžiadala päť mŕtvych a 21 zranených.
debata (30)

Nečítajú Korán!

Evidentne teroristický útok spáchaný islamistom sa vo Francúzsku odohral v meste Villeurbanne, ktoré sa nachádza pri Lyone. Polícia síce nateraz nehovorí o tomto motíve, ale dá sa to usúdiť z výpovedí svedkov.

Krvavé besnenie sa začalo, keď muž začal bodať náhodne okoloidúcich pri východe zo stanice metra. „Zrazu bodal všetkými smermi. Jedného človeka zasiahol do brucha, ďalšieho do hlavy," opísala prvé momenty svedkyňa podľa agentúry AFP. Vysvitlo, že páchateľom je 33-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu.

Pri útoku zomrel 19-ročný mladík. „Tri zranené osoby sú v kritickom stave," povedal starosta Jean-Paul Bret. Zranených je ešte ďalších šesť ľudí. Napadnutí sú vo veku od 19 do 76 rokov. Svedkovia, na ktorých sa odvoláva server novín Le Monde, uviedli, že bradatý muž útočil dvomi predmetmi používanými pri grilovaní. V jednej ruke držal dlhý nôž a v druhej ruke vidličku veľkých rozmerov. „Bodal obidvoma rukami súčasne," napísal Le Monde. „Bol odhodlaný zabíjať, obete si vyberal podľa trasy svojej chôdze," povedal pre server jeden svedok.

Keď sa páchateľ rozbehol do metra, jeden odvážny muž mu zatarasil cestu a ďalší ho pomohli zhodiť na zem, následne mu zabránili utiecť až do príchodu polície. „Nečítajú Korán!" skríkol podľa svedkov, keď sa ho podarilo pacifikovať.

Streľba z dvoch áut

Masaker v USA sa stal v štáte Texase. Vyžiadal si päť mŕtvych a 21 zranených, pričom sú medzi nimi aj traja policajti. K útoku prišlo medzi mestami Midland a Odessa, ktoré spolu tesne susedia. „Zranené je aj iba 17-mesačné dieťa, ktoré zasiahol úlomok guľky," informovala stanica BBC.

Horor sa začal, keď jeden policajt zastavil auto, aby vykonal bežnú kontrolu. Muž za volantom ho zastrelil a vydal sa na divú jazdu, počas ktorej pálil na iných šoférov a okoloidúcich. Zrazu vyskočil zo svojho vozidla a ukradol poštovú dodávku. Krvavú drámu ukončila polícia, keď jeden z jej príslušníkov strelil smrtiacu guľku do páchateľa na parkovisku pred kinom. Polícia zatiaľ nezverejnila totožnosť vraha. Uviedla iba, že išlo o belocha, ktorý mal približne 35 rokov. „Vyšetrovatelia dúfajú, že by sa im mohlo podariť objasniť motív činu po vykonaní domovej prehliadky u páchateľa," uviedla televízna stanica CNN.

Vraždenie medzi Midlandom a Odessou bol druhý prípad krvavého vyčíňania v Texase počas tohtoročného augusta. Pred štyrmi týždňami v El Pase jeden muž pozabíjal až 22 ľudí. Viacerí politici, ktorí sa budú uchádzať o prezidentskú nomináciu za Demokratickú stranu, po najnovšej masakre zhodne reagovali, že v prípade zvolenia za šéfa Bieleho domu urobia dôrazné kroky, aby sa v USA konečne zastavilo podobné násilie, pri ktorom vyhaslo už veľa životov. Prezident Donald Trump má pomerne mäkký postoj k voľnému predaju strelných zbraní.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Texas