Na východe AfD uspela, vládnuť nebude

Vládne strany vyhrali, ale s veľkými stratami. Naopak, ich hlavný rival si pripisuje historické zisky, vládnuť ale nebude. Úspech xenofóbnej Alternatívy pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD) v krajinských voľbách v Sasku a Branderbursku, v ktorých skončila ako druhá najsilnejšia strana, jej nebude stačiť na to, aby sa v týchto dvoch východonemeckých spolkových krajinách dostala do vlády.

01.09.2019 19:47 , aktualizované: 02.09.2019 19:13
Nemecko / voľby / Foto: ,
Vyhrali, aj stratili. Saský krajinský premiér Michael Kretschmer so straníckymi kolegyňami kancelárkou Angelou Merkelovou (vpravo) a šéfkou CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.
debata (51)

Spoluprácu s protiimigračnou stranou včera jasne vylúčili kresťanskí demokrati (Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorí vyhrali krajinské voľby v Sasku, aj sociálni demokrati (Sozialdemokra­tische Partei Deutschlands – SPD), ktorí si udržali prvenstvo v Brandebursku. Obe strany však v porovnaní s voľbami spred piatich rokov výrazne stratili. Nové krajinské vlády tak budú musieť byť najmenej trojčlenné.

V Sasku, najľudnatejšej spolkovej krajine bývalého východného Nemecka, ktoré leží pri českých hraniciach, síce obhájila prvenstvo CDU s vyše 32 percentami. Podľa predbežných výsledkov sa však na vládnych kresťanských demokratov začala doťahovať AfD, ktorá získala 27,5 percent.

S odstupom za nimi skončila krajne ľavicová Linke a Zelení. SPD získala len 7,7 percenta, čo je pre túto stranu najhorší výsledok v jej histórii. V Branderbursku zas vyhrala SPD s 26,2 percentami len s približne trojpercentným náskokom pred AfD. Za nimi bola CDU, Zelení, Linke a po prvý raz sa do krajinského parlamentu dostanú aj konzervatívni Slobodní voliči (FW).

V oboch spolkových krajinách dosiahli CDU a SPD svoje doterajšie minimum, kým AfD svoje maximá. Vládne strany ale prípadnú spoluprácu s krajnou pravicou vylučujú. „Naďalej platí naše uznesenie, že s AfD nijaká vláda nebude,“ zdôraznila včera šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. „SPD má vo svojom DNA, že sa vždy stavia proti pravicovému extrémizmu,“ vyhlásila zas úradujúca šéfka SPD Manuela Schwesigová.

Podľa nemeckých médií politici CDU a SPD na zlé výsledky reagujú s uľahčením, pretože v prípade víťazstva AfD mohlo všetko dopadnúť ešte oveľa horšie. A už len preto sú výsledky „skoro niečo ako úspech pre CDU a SPD“.

Neľahká úloha

Zostavovanie krajinských vlád ale nebude ľahké. V Sasku sa predpokladajú koaličné rozhovory medzi CDU, SPD a Zelenými. V Branderbursku sa zas očakáva formovanie trojkoalície SPD a Linke so Zelenými. To bude podľa portálu Politico náročné aj pre zásadné rozdiely v postoji k uhoľnej ťažbe, ktorá tvorí dôležitú súčasť miestnej ekonomiky.

Zelení sa však aj pri týchto krajinských voľbách posilnili, aj keď nie tak výrazne ako predpokladali prieskumy. „Zelená vlna“, ktorá sa prejavila aj v eurovoľbách, je výraznejšia v západnej časti Nemecka.

Krajinské voľby v dvoch spolkových krajinách východného Nemecka podľa portálu Politico ukázali, že Nemecko aj 30 rokov po zjednotení zostáva rozdelenou krajinou. Nízku nezamestnanosť a hospodársky rast mnohí obyvatelia východnej časti nevnímajú, veľká časť mladých odchádza za lepšou prácou do západnej časti.

Podľa prieskumu pre verejnoprávnu televíziu ARD väčšina voličov v Sasku s výnimkou voličov Zelených sa v porovnaní so západnými Nemcami cíti byť „občanmi druhej kategórie“. Tento pocit majú vyše tri štvrtiny voličov AfD. AfD im v kampani sľubovala, že napraví chyby hlavných strán, ktoré urobili po zjednotení Nemecka a bude riešiť nerovnosti medzi východom a západom.

Podpora AfD rástla práve vo východnom Nemecku. Kým v týchto krajinských voľbách AfD získala približne štvrtinu hlasov, v spolkových krajinách v západnej časti Nemecka má zvyčajne okolo 10 percent. K AfD sa často prikláňajú niekdajší voliči krajnej ľavice. Na populistickej rétorike však získava aj ľudí, ktorí predtým nechodili voliť. Portál Deutsche Welle ale upozorňuje, že podpora AfD v Sasku a Branderbursku je približne rovnaká ako v parlamentných voľbách v roku 2017. Východné Nemecko však zostáva jej baštou.

Hlasovanie v Sasku zrejme bude mať aj súdnu dohru. AfD totiž pre vlastné pochybenie pri zostavovaní kandidátky získa o jedno kreslo v parlamente menej ako by podľa volebných výsledkov mala nárok. Strana sa chce preto obrátiť na súd.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #AfD