Babiš bez tŕňovej koruny z bocianieho hniezda

Karikaturisti ho už roky radi kreslia s mučeníckym výrazom a bocianím hniezdom na hlave. Svojská tŕňová koruna českého premiéra Andreja Babiša od pondelka omína o čosi menej. Na svoje 65. narodeniny dostal bratislavský rodák cenný "darček“ od prokurátora Jaroslava Šarocha. Dozorujúci štátny zástupca zmenil svoj pôvodný právny názor a navrhol zastaviť trestné stíhanie predsedu vlády a jeho príbuzných v kauze Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo).

02.09.2019 09:13 , aktualizované: 19:14
andrej babiš, ANO, česko Foto: ,
Šéf hnutia ANO a český premiér Andrej Babiš.
debata (55)

Babišovi, ktorého v októbri 2017 polícia obvinila z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov Európskej únie, by v prípade preukázania viny hrozilo až desať rokov väzenia. Orgány činné v trestnom konaní po dokončení vyšetrovania podozrenia z podvodného získania dotácie od Európskej únie vo výške dvoch miliónov eur na stavbu rekreačného a konferenčného areálu Bocianieho hniezda navrhli v apríli obžalovať predsedu vlády a jeho príbuzných.

Českému Berlusconimu, ako vo svete volajú Babiša, ktorý je rovnako ako taliansky expremiér druhým najbohatším človekom svojej krajiny a tiež sa netají, že by štát rád riadil ako vlastnú firmu, však už tak veľmi nehrozí, že by Silvia Berlusconiho mal napodobniť aj tým, že by ako jeden z mála úradujúcich šéfov vlád na svete bol nútený zasadnúť na lavicu obžalovaných.

Pravda, súdna dohra stále nie je vylúčená. Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe totiž včera dementovalo správy českého Deníka N o zastavení trestného stíhania premiéra a ďalších piatich osôb. "Nemožno zatiaľ tvrdiť, že štátne zastupiteľstvo stíhanie zastavilo. Koncept dozorujúceho štátneho zástupcu bol predložený vedúcemu štátneho zastupiteľstva. Ten rozhodne,“ povedal hovorca pražského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala pre portál Aktuálně.cz. "Pán vedúci posúdi, či rozhodnutie dozorujúceho žalobcu je dostatočne odôvodnené, dôvodné a zákonné. Až potom budeme môcť hovoriť o tom, či bolo stíhanie zastavené, alebo bola podaná obžaloba,“ vysvetlil Cimbala.

Projekt Bocianieho hniezda pred jedenástimi rokmi získal dotáciu z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov. Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Babiš, ktorý vinu odmieta, tvrdí, že Bocianie hniezdo vlastnili v čase získania európskej dotácie jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky.

Babiš v pondelok postup dozorujúceho žalobcu privítal, hoci tvrdí, že sa o ňom dozvedel iba z médií. "Je statočný, ak skutočne rozhodol takto, pretože tu bolo plné námestie ľudí, ktorí volali, že Babiš patrí do väzenia a nerešpektovali prezumpciu neviny,“ pripomenul premiér státisícové protestné zhromaždenia zo začiatku leta. "Demonštranti na Letnej a Václaváku sa snažili ovplyvniť štátneho zástupcu. A prečo? Čo Babiš urobil? Nič. Nikto si nectil prezumpciu neviny,“ dodal pre Českú televíziu.

Politológovia sa zhodujú, že hoci na definitívne rozhodnutie si bude treba ešte počkať, kým si vedúci štátneho zastupiteľstva 23-tisíc stranový spis preštuduje, český premiér už má dôvod oslavovať. "Andrej Babiš je de facto víťazom už teraz,“ povedal pre Blesk.cz politológ Jan Kubáček. Prečo? "Ak by aj mestské štátne zastupiteľstvo neskôr vydalo iný výrok, tak môže povedať: ,Ale dozorujúci štátny zástupca pán Šaroch povedal, že nie je dôvod na stíhanie. Prečo teraz zrazu tá otočka, nie je to nejaké politická objednávka?', poznamenal Kubáček.

Aj sociológ Jan Herzmann predpovedá, že prípadné zastavenie trestného stíhania Babišovi politicky značne pomôže. „Výrazne by to posilnilo ANO a, naopak, oslabilo kritikov Andreja Babiša,“ povedal Herzmann pre iHNed.cz. Podľa jeho kolegu Daniela Prokopa nemusí byť síce bezprostredný dosah na preferencie hnutia ANO taký zásadný, ale výrazný efekt môže nastať z dlhodobého hľadiska, pretože kauzu Babiš môže využívať v kampani.

Politológ Jiří Pehe nevylučuje, že časť opozície časom prehodnotí svoje tvrdé odmietanie Babiša v pozícii premiéra. "Zastavením trestného stíhania by síce nijako nezmizol Babišov konflikt záujmov, ku ktorému sa vyjadrí vo finálnej podobe auditu dotácií pre Agrofert aj Európska komisia, ale čiastočne by sa otupila najväčšia prekážka niektorých opozičných strán pre aspoň tolerovanie jeho vlády. Vyšachovanie komunistov z role strany tolerujúcej jeho menšinovú vládu by mohlo byť jedným z pozitívnych dosahov rozhodnutia zastaviť trestné stíhanie,“ napísal Pehe vo svojom blogu.

Babiš podľa Peheho teraz dostane konečne aj príležitosť začať sa správať vo vzťahu k prezidentovi Milošovi Zemanovi nie ako jeho podriadený, ale ako premiér, ktorý v českom ústavnom poriadku stojí v moci výkonnej nad prezidentom. "Keď už sa nebude musieť spoliehať na prípadnú Zemanovu milosť, bude mať príležitosť dať prezidentovi najavo, že premiér má prostriedky, ako si od neho vynútiť ústavné správanie sa,“ upozornil politológ.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo