Unikátny prípad: Žena s mozgovou príhodou vďaka starostlivosti lekárov donosila dieťa

Unikátny prípad sa stal v Brnenskej fakultnej nemocnici, kde sa lekárom podarilo stabilizovať životné funkcie matky po mozgovej príhode a zachrániť tak život jej dieťaťa. Dievčatko sa narodilo takmer tri mesiace po príhode a vážilo 2,1 kilogramu.

02.09.2019 13:41
debata

VIDEO: Pozrite si vo videu starostlivosť personálu o matku a unikátne narodenie zdravého dievčatka. Zdroj: Fakultná nemocnica Brno

Video

Tehotná 27-ročná Eva bola ešte len v 16. týždni tehotenstva, keď mala mozgovú príhodu. Praskla jej cievna malformácia, ktorá spôsobila krvácanie do mozgu nasledované mozgovou smrťou. Lekári udržiavali jej životné funkcie takmer ďalšie tri mesiace, kým nebolo dieťa schopné po pôrode prežiť. Následne v polovici augusta vykonali cisársky rez.

Podobných prípadov sa na svete vyskytlo približne desať a pri väčšine sa podarilo deti zachrániť, no matky zomreli. Prvý takýto prípad pochádza z 80. rokov a stal sa v USA. Mozgová smrť vtedy nastala u ženy so zápalom mozgu. Lekári ju udržiavali pri živote ešte šesť týždňov a potom priviedli na svet jej zdravé dieťa. Existujú však aj prípady, keď lekári priviedli na svet dieťa žien v kóme a ženy potom prežili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #mozgová príhoda