USA rozhodnú o rozmiestnení svojich vojakov v Poľsku do konca roka

Spojené štáty do konca roka určia, kde bude v Poľsku umiestnený nový kontingent amerických vojakov. Po dnešnom stretnutí s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom vo Varšave to povedal poľský prezident Andrzej Duda. Druhý najvyšší predstaviteľ USA ďalej prisľúbil skoré zrušenie vízovej povinnosti pre cesty Poliakov do USA a vyzdvihol tiež snahy Varšavy o energetickú nezávislosť od Ruska, informovala agentúra DPA.

02.09.2019 15:08
mike pence andrzej duda Foto: ,
Viceprezident USA Mike Pence (vľavo) s Poľským prezidentom Andrzejom Dudom.
debata (139)

„Dúfam, že ešte v tomto roku podpíšeme finálne zmluvy o rozšírení americkej vojenskej prítomnosti a že padne konečné rozhodnutie, kde budú vojaci umiestnení,“ uviedol Duda. Pri júnovej návšteve poľského prezidenta v Bielom dome sa obe strany dohodli na posilnení americkej vojenskej posádky v Poľsku z terajších 4 500 na 5 500 vojakov. Varšava sa výmenou zaviazala, že náklady spojené s pobytom vojsk bude sama hradiť.

Pence po stretnutí s Dudom prisľúbil, že Spojené štáty poľským občanom čoskoro zrušia vízovú povinnosť. „Som potešený, že sa Poľsko blíži pripravenosti byť zaradené na zoznam krajín s bezvízovým stykom,“ citovala amerického viceprezidenta agentúra Reuters. Poľsko je jednou z posledných krajín Európskej únie, ktorej občania musia naďalej žiadať o víza pre cesty do USA.

Obaja štátnici hovorili aj o energetike. Pence Dudovi poďakoval, že sa Poľsko snaží o nezávislosť na ruských energetických zdrojoch. USA sa s Poľskom v sobotu dohodli na zvýšení objemu skvapalneného plynu, ktorý Poľsko nakupuje zo Spojených štátov. Jeho časť bude môcť byť vyvážená aj na Ukrajinu.

Pence ďalej kritizoval Berlín za podporu plynovodu Nord Stream 2, ktorý má priviesť plyn po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka. V júli proti nemu USA vyhlásili sankcie a Pence teraz poďakoval Varšave, že proti projektu takisto vystupuje.

Po stretnutí s prezidentom Dudom podpísal Pence s premiérom Mateuszom Morawieckým deklaráciu o spolupráci v oblasti mobilných sietí piatej generácie (5G). Spoločné vyhlásenie prišlo v čase, keď Spojené štáty naliehajú na európske štáty, aby z bezpečnostných dôvodov zakázali kontrakty s čínskou firmou Huawei, ktorá je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete a dôležitým hráčom v 5G sieťach.

„Všetky krajiny musia zabezpečiť, aby sa na budovaní sietí podieľali len dôveryhodní a spoľahliví dodávatelia,“ uvádza sa v deklarácii, podľa ktorej je u všetkých dodávateľov potreba posudzovať aj transparentnosť ich vlastníckej štruktúry.

Pence vo Varšave zastupoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý cestu do Poľska pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny na poslednú chvíľu odriekol kvôli hurikánu Dorian.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Andrzej Duda #Mike Pence #prítomnosť amerických vojakov