Holandská vládna strana chce zákon uľahčujúci eutanáziu ľuďom 'unavených životom'

Holandská liberálna demokratická strana D66 pripravuje legislatívny návrh uľahčujúci eutanáziu pre starých ľudí. Ide o zákon umožňujúci starším ľuďom, ktorí sú "unavení životom", aby sa mohli dobrovoľne rozhodnúť pre dátum svojej smrti. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

02.09.2019 17:26
debata (10)

D66 je súčasťou vládnej koalície a môže prichádzať s vlastnými návrhmi zákonov. Poslankyňa D66 a šéfka stáleho výboru holandského parlamentu pre zahraničné veci Pia Dijkstrová v rozhovore pre denník Algemeen Dagblad uviedla, že začiatkom budúceho roka plánuje predložiť návrh zákona o asistovanej samovražde, ktorý by vyšiel v ústrety starým ľuďom želajúcim si dobrovoľný odchod zo sveta. Podľa jej slov členovia vlády už skúmajú možnosti asistovanej samovraždy pre ľudí, ktorí sú „unavení životom“.

Dijkstrová sa zároveň posťažovala, že minister zdravotníctva Hugo de Jonge nekoná dostatočne rýchlo. „Minister zjavne cíti menej naliehavosti ako ja,“ skonštatovala. Zároveň zdôraznila, že „veľmi starí ľudia“, ktorí už majú dosť života, by mali mať možnosť zomrieť, „keď sa sami rozhodnú“.

V júni vláda spustila novú kampaň, ktorej cieľom je povzbudiť ľudí, aby viac premýšľali o období na konci svojho života. Webová stránka About Palliative Care (O paliatívnej starostlivosti) spája najrôznejšie informácie o možnostiach starostlivosti vo vysokom veku, no tiež o tom, ako hovoriť s rodinou a priateľmi o posledných želaniach.

Vládna webová stránka síce poskytuje informácie aj o tom, ako vydať konkrétne pokyny, napríklad „neoživovať“ v prípadoch kritického zhoršenia choroby či prosby o eutanáziu v prípadoch ako postupujúca demencia, samotnou eutanáziou sa však priamo nezaoberá.

Eutanáziu v Holandsku legalizovali v roku 2002 pre osoby nad 12 rokov, ktoré sú vystavené „beznádejnému a neznesiteľnému utrpeniu“, ktoré si želajú zomrieť a dospeli k tomuto záveru na základe vlastnej vôle. Vždy sa pritom vyžaduje stanovisko dvoch nezávislých lekárov, že požadované podmienky boli splnené.

V roku 2015 Holandská spoločnosť pre dobrovoľnú eutanáziu rozbehla kampaň s cieľom sprístupniť „smrtiacu pilulku“ starším ľuďom, ktorí chcú ukončiť svoj život. Ako prvý s týmto nápadom prišiel začiatkom 90. rokov 20. storočia sudca a bojovník za eutanáziu Huib Drion, aj preto médiá často hovoria o „Drionových pilulkách“. Drion navrhoval, aby takéto pilulky dostávali zadarmo všetky osoby vo veku nad 70 rokov, avšak jeho iniciatíva neuspela vzhľadom na rad lekárskych, etických a právnych dôvodov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #eutanázia