USA na základe dohody s Talibanom stiahnu vojakov z 5 základní v Afganistane

Armáda USA stiahne svojich vojakov z piatich základní v Afganistane, ak bude hnutie Taliban plniť svoju časť navrhovanej dohody o ukončení vojny v krajine. V pondelok to oznámil americký osobitný vyslanec Zalmay Khalilzad, ktorý vedie rokovania medzi oboma nepriateľskými stranami, teda medzi USA a Talibanom.

02.09.2019 18:08
debata (75)

„Dohodli sme sa, že ak sa budú dodržiavať podmienky načrtnuté v dohode, do 135 dní odídeme z piatich základní, kde sme teraz prítomní,“ povedal Khalilzad pre afganskú spravodajskú televíziu Tolo News. Pasáž rozhovoru s ním zverejnila televízia na Twitteri, napísala agentúra AFP.

Americký vyslanec Khalilzad, pôvodom Afganec, rozprával v jazyku daríjčina (afganská perzština). Televízia ešte uviedla, že celé interview odvysiela neskôr v pondelok. Khalilzad ukázal v pondelok návrh dohody medzi USA a Talibanom aj afganským lídrom. Predtým vyhlásil, že sú už „na prahu“ dohody, ktorá ukončí najdlhšiu vojnu Ameriky.

Khalilzad sa stretol aj s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním, a to po príchode z Kataru, kde sa ešte bez záverečnej dohody skončilo deviate kolo rozhovorov USA s Talibanom.

Dohoda o ukončení 18 rokov trvajúcich bojov je bližšie k realite aj napriek tomu, že Taliban cez víkend zaútočil na hlavné mestá provincií Kundúz a Baghlán na severe krajiny. Afganská vláda bola z rokovaní vylúčená, pretože Taliban ju označuje za bábku v rukách Spojených štátov, ale po dosiahnutí konečnej dohody medzi USA a Talibanom sa majú konať vnútroafganské rozhovory, na ktorých sa zúčastní už aj afganská vláda.

Taliban, ktorý teraz ovláda približne polovicu Afganistanu, v posledných mesiacoch vystupňoval útoky, aby si posilnil pozíciu pri rokovaniach o mierovej dohode. Taliban chce, aby všetkých okolo 20 000 vojakov USA a NATO odišlo z krajiny a ich odchod už vykresľuje ako víťazstvo povstalcov.

USA za to žiadajú od Talibanu záruky, že Afganistan sa nestane bezpečným útočiskom pre extrémistické skupiny, ktoré budú odtiaľ plánovať a podnikať teroristické útoky po celom svete. Diskusie sa viedli aj o prímerí.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #vojenská základňa