Dvom bývalým vietnamským ministrom hrozí trest smrti za korupciu

Dvoch bývalých vietnamských ministrov obvinili z korupcie a v prípade uznania za vinných im hrozí trest smrti, informovala v utorok agentúra DPA.

03.09.2019 10:29
debata (11)

Nguyen Bac Son, ktorý bol ministrom informácií v rokoch 2011–16, je obvinený z „porušenia predpisov v súvislosti so správou a použitím kapitálu pre verejné investície“ a z „prijatia úplatkov“, uviedli vietnamské štátne médiá.

Rovnakým obvineniam čelí aj exminister Truong Minh Tuan. Ten najskôr pôsobil ako námestník Nguyen Bac Sona a neskôr ho v úrade nahradil. Z funkcie ho odvolali v júli 2018.

Nguyen Bac Son sa priznal k prijatiu úplatku vo výške troch miliónov dolárov, zatiaľ čo Truong Minh Tuan nelegálne zinkasoval 200.000 dolárov.

Oba prípady súviseli so snahou vietnamského štátneho mobilného operátora MobiFone o ovládnutie miestnej televíznej spoločnosti AVG. V rámci vyšetrovania prípadu boli zatknutí aj manažéri oboch firiem.

Vietnamský prezident Nguyen Phu Trong, ktorý je zároveň aj generálnym tajomníkom komunistickej strany Vietnamu, v posledných rokoch zaviedol tvrdé zásahy voči korupcii, pripomína DPA. V tejto súvislosti bolo odsúdených už viacero predstaviteľov vietnamských štátnych podnikov.

Podľa vietnamských zákonov môže byť na smrť odsúdený každý, koho uznajú za vinného z prijatia úplatkov, ktorých výška dosiahne v prepočte približne 40-tisíc dolárov, uviedla agentúra Reuters.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #trest smrti #Vietnam