Po bombovom útoku v Kábule hlásia 16 mŕtvych a 119 zranených

Najmenej 16 mŕtvych a 119 zranených si podľa najnovšej bilancie vyžiadal pondelňajší bombový útok v Kábule. Informovalo o tom dnes afganské ministerstvo vnútra, podľa ktorého výbuch spôsobil traktor naložený trhavinami. K činu sa prihlásilo hnutie Taliban.

03.09.2019 13:09
Afghanistan Foto: ,
Novinári a príslušníci bezpečnostných zložiek pozerajúci sa na následky samovražedného bombového útoku v centre afganskej metropoly Kábul, 3. september 2019.
debata

Terčom atentátu bol komplex Green Village, ktorý využíva niekoľko medzinárodných organizácií ako kancelárie a ubytovacie zariadenia pre svojich zamestnancov. Objekt je chránený vysokými betónovými múrmi odolnými proti explóziám a je prísne strážený ozbrojenou ochrankou.

Obeťou explózie sa tak stali prevažne afganskí civilisti, čo vyvolalo vlnu rozhorčenia medzi obyvateľmi afganského hlavného mesta. Stovky z nich dnes vyšli do ulíc, zapaľovali pneumatiky, blokovali ulice a požadovali, aby cudzinci opustili nadobro oblasť v centre Kábulu.

Miestny obyvateľ Habíb Džan uviedol, že na lokalitu útočia radikáli opakovane kvôli prítomnosti cudzincov. „Nie je to prvýkrát alebo druhýkrát, ale už po štvrtýkrát alebo piatykrát. Všetky tie útoky spáchal Taliban a bolo pri nich zranených či zabitých mnoho mojich priateľov a príbuzných,“ povedal muž agentúre Reuters.

Koniec násilností?

Taliban sa k atentátu v Kábule prihlásil prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida, podľa ktorého výbuch zničil izby a kancelárie v komplexe Green Village a spôsobil veľké straty „okupantom“. „Tvrdenie nepriateľov o stratách na životoch afganských civilistov sú falošné, pretože žiadnym civilistom nebol v čase útoku dovolený prístup do oblasti,“ vyhlásil Mudžáhid.

Explózia Kábulom otriasla v deň, keď sa osobitný vyslanec USA pre Afganistan Zalmay Khalilzad stretol s prezidentom Ašrafom Ghaním a predstavil mu návrh mierovej dohody, ktorý v uplynulých mesiacoch dohodli americkí predstavitelia práve so zástupcami Talibanu.

Návrh dohody počíta okrem iného s prímerím a postupným stiahnutím amerických síl z Afganistanu výmenou za sľub Talibanu, že neumožní, aby bola táto stredoázijská krajina využívaná na plánovanie útokov na USA a ich spojencov.

„Súhlasili sme s tým, že v prípade splnenia podmienok dohody opustíme v priebehu 135 dní päť základní, na ktorých sme v súčasnosti prítomní,“ povedal Khalilzad. V prvej fáze sťahovania by tak z Afganistanu malo odísť 5000 zo zhruba 14 000 amerických vojakov.

Pondelkový atentát v Kábule a rozsiahle útoky Talibanu na mestá Kunduz a Púli Chumrí z posledných dní ale vyvolávajú pochybnosti, či mierová dohoda povedie ku koncu násilností v Afganistane, píše agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kábul #bombový útok