Stíhanie Babiša je v českých rukách, peniaze EÚ použité neboli, tvrdí šéf OLAF

Český štátny zástupca môže mať mnoho dôvodov, prečo zastaviť stíhanie v kauze Bocianie hniezdo. Novinárom to dnes povedal šéf Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) Ville Itälä, podľa ktorého je s ďalšími závermi treba počkať na podrobnejšie informácie o vývoji prípadu. Podľa riaditeľa vyšetrovateľov OLAF je pozitívnym výsledkom práce fakt, že na stavbu farmy nakoniec neboli použité európske peniaze.

03.09.2019 13:43
andrej babiš, ANO, česko Foto: ,
Šéf hnutia ANO Andrej Babiš
debata (4)

OLAF vyšetroval okolnosti, za ktorých skupina Agrofert získala z únijných fondov 50 miliónov eur na stavbu farmy Bocianie hniezdo. Koncom roku 2017 dospel k záveru, že existujú podozrenia na dotačný podvod. České ministerstvo financií následne oznámilo, že farma, ktorá ako malý podnik pôvodne získala dotáciu, načo opäť prešla pod Agrofert, bola vyňatá z európskeho financovania. V pondelok prokurátor podľa medializovaných informácií navrhol zastaviť trestné stíhanie premiéra Andreja Babiša, konečné rozhodnutie ale ešte nepadlo.

„Podľa našich informácií sa Česi nakoniec rozhodli financovať ten projekt prostredníctvom peňazí z národného rozpočtu. Pozitívny efekt vyšetrovania je ten, že (na projekt) neboli použité žiadne únijné peniaze,“ povedal novinárom riaditeľ OLAF pre vyšetrovanie Ernesto Bianchi. Závery vyšetrovania sú podľa neho úplne v rukách českých úradov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #kauza #Andrej Babiš