Iránsky ropný tanker v blízkosti Sýrie prestal vysielať signály

Iránsky ropný tanker Adrian Darya 1, ktorý sa nedávno stal dôvodom hádok medzi Teheránom a Západom, zrejme v Stredozemnom mori západne od sýrskeho pobrežia vypol svoj transpondér. Podľa agentúry Reuters tomu nasvedčujú informácie mapujúce lodnú dopravu.

03.09.2019 14:03
adrian darya, ropný, tanker, loď, more Foto: ,
Iránsky ropný tanker Adrian Darya 1.
debata (10)

Tanker, ktorý má na palube iránsku ropu, vyslal posledné informáciu o svojej polohe v pondelok popoludní, keď sa nachádzal medzi Cyprom a Sýriou. Namierené mal vtedy na sever.

Plavidlo, predtým známe ako Grace 1, zadržalo britské námorníctvo pri Gibraltári 4. júla pre podozrenie, že tanker bol na ceste do Sýrie s cieľom dodať tam ropu, čo zakazujú sankcie Európskej únie. O dva týždne neskôr Irán v odvete zadržal tanker plávajúci v Hormuzskom prielive pod britskou vlajkou.

Gibraltár iránske plavidlo prepustil 15. augusta potom, čo ho Teherán uistil, že 2,1 milióna barelov ropy na palube nebude dopravených do Sýrie. Podľa zdrojov agentúry Reuters v lodnej doprave sa ale iránske plavidlo pokúsi ropu premiestniť na iný tanker, výmenou za časť jeho nákladu.

Americké ministerstvo financií minulý piatok umiestnilo tanker Adrian Darya 1 na čiernu listinu. Washington uviedol, že bude pomoc plavidlu zo strany iného štátu považovať za pomoc teroristickej organizácii.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ropný tanker #Grace 1 #Adrian Darya