Členovia Hnutia piatich hviezd schválili v online hlasovaní novú vládu s PD

Členovia talianskeho protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) schválili v utorok v internetovom hlasovaní vytvorenie novej vládnej koalície s Demokratickou stranou (PD). Informovala o tom agentúra APA.

03.09.2019 20:38
taliansko, M5S Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Za vytvorenie novej vlády sa vyslovilo 63 146 členov M5S, čo predstavuje celkovo 79,3 percenta hlasujúcich. Naopak 20,7 percenta, 16 488 hlasujúcich, sa postavilo proti vytvoreniu koaličnej vlády s kedysi nezmieriteľným rivalom ich hnutia. Hlasovanie avizovalo M5S ešte v nedeľu podvečer.

Doterajší premiér Giuseppe Conte, ktorý je aktuálne poverený zostavením novej vlády, by mal následne nový kabinet a vládny program predstaviť talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, čo sa podľa agentúry AFP očakáva v stredu.

PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu (LN) ministra vnútra Mattea Salviniho, dohodla ešte v stredu.

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako LN stiahla začiatkom augusta svoju podporu vláde. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý Hnutie piatich hviezd pri hlasovaní v parlamente nepodporilo.

Salvini dúfal, že pád vlády povedie k novým voľbám, v ktorých zvíťazí jeho Liga Severu a on sa stane premiérom, píše AFP.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Hnutie piatich hviezd #Matteo Salvini