Hurikán Dorian sa pomaly presúva k pobrežiu Floridy

Oko hurikánu Dorian sa v stredu postupne pomaly presúva do oblasti východne od Mysu Canaveral v americkom štáte Florida. Informovala o tom agentúra AP.

04.09.2019 06:04 , aktualizované: 11:48
USA počasie Dorian hurikán zoslabnutie Foto: ,
Potopené auto na zaplavenej ceste po príchode hurikánu Dorian v meste Freeport na Bahamách.
debata

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) uviedlo, že v stredu sa Dorian nachádzal približne 140 kilometrov severovýchodne od Mysu Canaveral v strede východného pobrežia Floridy.

Hurikán sa pohybuje severo-severozápadným smerom s rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu a sprevádza ho vietor so silou 175 kilometrov za hodinu.

Podľa NHC by sa hurikán mal v stredu večer miestneho času stočiť na sever a neskôr vo štvrtok pokračovať severovýchodným smerom.

V noci na štvrtok sa bude jadro hurikánu nebezpečne blízko presúvať okolo východného pobrežia Floridy, ako aj pobrežia amerického štátu Georgia, upozornilo NHC so sídlom v Miami.

Úrady v štátoch Florida, Georgia, Južná Karolína nariadili evakuáciu časti obyvateľstva.

Hurikán dosiahol v nedeľu najvyššiu piatu kategóriu s maximálnou rýchlosťou vetra až 267 kilometrov za hodinu. Dorian v utorok zoslabol a bol preradený na druhú kategóriu s rýchlosťou vetra 175 kilometrov za hodinu, ale naďalej predstavuje nebezpečenstvo.

Po prechode Bahamami za sebou zanechal najmenej sedem obetí. Podľa Červeného kríža tam zničil alebo poškodil približne 13-tisíc domov.

Dorian je podľa záznamov najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla Bahamy.

debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán Dorian