Správkyňa Hongkongu stiahla zákon o vydávaní osôb do Číny

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v stredu oznámila, že jej vláda oficiálne stiahne sporný zákon, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny. Lamová to uviedla vo videu, ktoré zverejnila jej kancelária.

04.09.2019 12:09 , aktualizované: 12:58
Lamová - Hongkong Foto:
debata (3)

„Vláda oficiálne stiahne tento zákon s cieľom úplne zmierniť obavy verejnosti,“ uviedla správkyňa Hongkongu, ktorá sa stretla s provládnymi poslancami. Svoje rozhodnutie oznámila už na tomto stretnutí, informovala agentúra Reuters.

Lamová tak splnila jednu z požiadaviek protestujúcich, ktorí demonštrujú proti tomuto zákonu už tri mesiace. Vo videu však uviedla, že vláda neakceptuje ostatné požiadavky, medzi ktorými bolo nezávislé vyšetrovanie zásahov polície voči protestujúcim. Vymenovala však dvoch nových členov do policajného dozorujúceho orgánu, ktorý túto záležitosť vyšetruje. Demonštranti tiež vyzývajú na prepustenie osôb zadržaných bez obvinenia, čo Lamová označila za neprijateľné, uviedla agentúra AP.

Protestujúcich vyzvala, aby upustili od násilia a prikročili k „dialógu“ s vládou. Potvrdila, že sporný zákon bude stiahnutý, keď sa v októbri opäť začne zasadnutie parlamentu.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či oznámenie o stiahnutí zákona pomôže ukončiť nepokoje v krajine. Protestujúci už požadujú aj viac demokracie a podľa jedného z popredných aktivistov prišlo Lamovej rozhodnutie o stiahnutí zákona neskoro.

Lamová v utorok vyhlásila, že čínskej vláde nikdy neponúkala svoju rezignáciu s cieľom ukončiť súčasnú politickú krízu v Hongkongu. Reagovala tak na uniknutú nahrávku, na ktorej hovorí o tom, že by odstúpila z funkcie, keby mohla.

Lamová počas utorkovej tlačovej konferencie povedala, že nikdy ani neuvažovala o možnosti diskutovať s čínskou vládou o svojej rezignácii. Peking podľa Lamovej verí, že jej vláda dokáže vyriešiť dlhodobú krízu bez intervencie Číny.

Šéfka hongkonskej administratívy na nahrávke hovorí okrem iného o tom, že by odstúpila, keby mohla, a že by sa zároveň ospravedlnila za predloženie sporného návrhu zákona. Priznala tiež, že jej možnosti vyriešiť súčasnú krízu v Hongkongu sú veľmi obmedzené, pretože musí slúžiť „dvom pánom“ a celá záležitosť dostala celoštátny rozmer.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Čína #Hongkong #Carrie Lamová