Conte má novú vládu. Bez Salviniho

Tá predchádzajúca vydržala pätnásť mesiacov, nová by rada dovládla do konca volebného obdobia v roku 2023. Taliansko sa dočká svojej šesťdesiatej siedmej povojnovej vlády. Bude porovnateľne unikátna ako šesťdesiata šiesta. Kým doterajšia, ktorá sa rozpadla minulý mesiac, bola prvým vládnucim zväzkom protisytémových strán v EÚ, nová bude nezvyčajným spojením populistického Päťhviezdičkového hnutia (M5S) so stredoľavicovými demokratmi, jednou z tradičných strán, voči akým sa pôvodne ostro vyhraňovalo.

04.09.2019 15:58 , aktualizované: 18:56
Taliansko / Giuseppe Conte Foto: ,
Taliansky premiér Giuseppe Conte
debata (16)

Vládu, ktorá vo štvrtok ráno zloží prísahu, povedie znova Giuseppe Conte, profesor práva a nestraník, ktorý bol akýmsi mediátorom v predchádzajúcej nesúrodej koalícii M5S a krajne pravicovej Ligy medzi ich lídrami a súčasne vicepremiérmi Luigim Di Maiom a Matteom Salvinim. Kapitán, ako Taliani volajú Salviniho, ktorý vládnu krízu vyvolal, aby svoju tvrdú protimigračnú politiku zúročil v očakávanom volebnom triumfe, napokon padol cez palubu, keď Di Maio jeho kalkuláciu s predčasnými voľbami prekazil nečakanou dohodou s Demokratickou stranou (PD).

Conte tak mohol v stredu prezidentovi republiky oznámiť, že nová koalícia má v parlamente zabezpečenú väčšinu a je pripravená vytvoriť vládu. Tá podľa svojho programu bude na rozdiel od svojej predchodkyne proeurópska a podstatne menej protiimigračná. Demokrati v snahe demonštrovať diskontuitu s predchádzajúcim kabinetom si presadili, že M5S si namiesto Di Maia vybrala iného vicepremiéra. Di Maio zasadne do kresla šéfa diplomacie. PD získala kľúčový post ministra hospodárstva a financií, ktorým sa stane jej europoslanec Roberto Gualtieri.

Aj nominantom Talianska na eurokomisára má byť demokrat, niekdajší premiér Paolo Gentiloni. Rezort vnútra, na čele ktorého si Salvini uzatváraním prístavov pred loďami so stroskotanými imigrantmi budoval povesť ochrancu Talianska, povedie nestraníčka Luciana Lamorgeseová, odborníčka na otázky migrácie.

Noví koaliční partneri sa zhodli na 26-bodovom spoločnom programe. M5S si v ňom presadilo zavedenie zákonom garantovanej minimálnej mzdy, zníženie vedľajších mzdových nákladov a zoštíhlenie parlamentu znížením počtu zákonodarcov. V dokumente sa hovorí aj o reforme justície, schválení zákona o konflikte záujmov, zvýšení investícií do školstva, vedy a sociálneho zabezpečenia.

Kým M5S a PD hlásajú, že chcú vládnuť tri a trištvrte roka do riadnych volieb, Salvini novej koalícii predpovedá, že sa do niekoľkých mesiacov rozpadne. Podľa neho ju totiž drží pokope len túžba po moci a nenávisť k Lige. „Bol som naivný, podcenil som hlad po moci a kreslách,“ pripustil včera v príspevku na sociálnej sieti, že kalkulácia s predčasnými voľbami mu nevyšla. „Skôr alebo neskôr sa však rozhodujúce slovo vráti ľudu,“ dodal s tým, že namiesto niekoľkých desiatok tisíc členov M5S, ktorí v utorok vo vnútrostraníckom referende odobrili vznik novej koalície, má o osude krajiny rozhodovať 60 miliónov Talianov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Hnutie piatich hviezd #Giuseppe Conte