Výbuch v továrni na zábavnú pyrotechniku zabil najmenej 18 ľudí

Najmenej 18 ľudí zahynulo a 15 až 16 ďalších osôb utrpelo zranenia pri stredajšom obrovskom výbuchu v továrni na výrobu zábavnej pyrotechniky v severnej Indii. Záchranári pri pátraní po preživších stále bojujú s plameňmi, ktoré pohltili budovu.

04.09.2019 17:50
india, výbuch, ruiny, továreň Foto: ,
Explózia nastala v indickom meste Batala. Poškodila aj neďaleké autá a budovy.
debata

Explózia, ktorá nastala v meste Batala, poškodila aj neďaleké autá a budovy. „Z továrne na zábavnú pyrotechniku sme už vytiahli 18 mŕtvych,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP policajný inšpektor Mukhtar Singh. „Ďalších 15 alebo 16 ľudí, väčšinou zamestnancov pracujúcich v priestoroch továrne, urýchlene odviezli do blízkej nemocnice so zraneniami,“ dodal.

Továreň sa nachádza v rušnej štvrti mesta a úrady sa obávajú, že počet mŕtvych môže ešte stúpnuť. Nie je známe, koľko ľudí bolo v čase výbuchu v továrni. Hlavný minister severoindického štátu Pandžáb Amarinder Singh na Twitteri napísal, že „správa o strate životov ho hlboko zarmútila“.

Výbuchy v nelegálnych dielňach na výrobu zábavnej pyrotechniky sú bežné, predovšetkým počas hinduistického jesenného sviatku Díválí, ktorý obvykle pripadá na október až november. Vtedy prudko rastie dopyt po zábavnej pyrotechnike. Mnohé tieto podniky nespĺňajú ani základné požiadavky na bezpečnosť a sú v prevádzke bez povolení.

Predstavitelia mesta Batala uviedli, že je ešte priskoro tvrdiť, čo explóziu zapríčinilo.

debata chyba