Johnson by radšej ležal mŕtvy v priekope, než žiadal odklad brexitu

Britský premiér Boris Johnson bude podľa svojich slov radšej "mŕtvy ležať v priekope", než by mal Brusel požiadať o ďalšie predĺženie brexitu. Šéf britského kabinetu to vyhlásil vo štvrtok, informovala agentúra DPA.

05.09.2019 10:55 , aktualizované: 21:01
debata (45)

Johnson to povedal v reakcii na otázku novinárov týkajúcu sa ním odmietaného návrhu zákona, ktorý zaväzuje vládu žiadať EÚ o odklad brexitu v prípade, že v tejto veci nedosiahne dohodu s Úniou.

Johnson zároveň obvinil lídra labouristov Jeremyho Corbyna z toho, že „znemožňuje ľuďom tejto krajiny ísť k voľbám“. „Chceme voľby 15. októbra. Tak do toho!“ vyhlásil. Labouristi v stredu odmietli podporiť Johnsonov návrh na vypísanie nových volieb, následkom čoho jeho vláda nezískala potrebnú dvojtretinovú podporu. Corbyn v tejto súvislosti uviedol, že o vypísaní nových volieb by uvažoval len v prípade, že by bol schválený zákon zakazujúci brexit bez dohody.

Americký viceprezident Mike Pence po dnešnom stretnutí s Johnsonom vyzval EÚ, aby s Britániou spolupracovala na dosiahnutí brexitovej dohody, ktorá bude rešpektovať suverenitu krajiny a minimalizuje problémy v obchode. USA sa podľa neho tešia na obchodnú dohodu, ktorú s Britániou uzavrú po brexite.

Britský parlament zahnal Johnsona do kúta

Britský premiér Johnson dva mesiace po svojom nástupe prehral v parlamente hneď tri razy. Dolná komora parlamentu v stredu neskoro večer prijala návrh zákona, ktorý zabráni brexitu bez dohody k 31. októbru. Návrh hneď putoval so Snemovne lordov. Lordi sa ešte počas nočného rokovania dohodli, že návrh zákona prerokujú, čo najrýchlejšie. V piatok popoludní by sa návrh mohol s prípadnými dodatkami vrátiť do dolnej komory. Tak bude možné stihnúť schválenie jeho definitívnej podoby do pondelka, teda do času, keď sa z rozhodnutia Johnsona má činnosť parlamentu na päť týždňov pozastaviť.

Podľa britských médií parlament zahnal Johnsona s jeho brexitovou stratégiou do kúta. Poslanci po návrate z letnej prestávky už prvým hlasovaním rozhodli, že nenechajú odstaviť od zásadného rozhodnutia o podobe brexitu, čo bola prvá Johnsonova prehra. Podarilo sa to vďaka 22 rebelom vo vládnej Konzervatívnej strane, ktorí pri hlasovaní podporili opozíciu. Následne poslanci v stredu proti vôli Johnsona schválili návrh zákona zabrániť brexitu bez dohody k 31. októbru. Zákon podporilo 327 poslancov, 299 bolo proti.

Johnsona tento návrh zákona zaväzuje, aby v prípade hrozby brexitu bez dohody požiadal EÚ o odklad brexitu na koniec januára 2020. Ten ale odklad odmieta a chce, aby sa v krajine konali 15. októbra predčasné voľby. Jeho návrh na predčasné voľby však parlament neschválil. Na vyhlásenie volieb potreboval dvojtretinovú väčšinu, teda najmenej 434 hlasov. Pri hlasovaní v stredu pred polnocou ho však podporilo len 298 poslancov.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Jeremy Corbyn #Boris Johnson #Mike Pence