Putin: Dokončujú sa rokovania o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Moskva dokončuje rokovania o "rozsiahlej" výmene väzňov s Kyjevom. Mohlo by ísť o krok k zmierneniu napätia medzi týmito dvoma susednými krajinami, uviedla agentúra AFP.

05.09.2019 12:14
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (3)

„Sme v poslednej fáze rokovaní o výmene…bude rozsiahla,“ povedal Putin na ekonomickom fóre v ruskom Vladivostoku. Podľa neho čoskoro zverejnia dátum výmeny.

Agentúre Interfax v stredu oznámili dva diplomatické zdroje, že výmena zadržiavaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou sa začne pravdepodobne koncom tohto týždňa.

„Výmena by sa mohla začať pred koncom týždňa, predpokladaný dátum je 7. september,“ uviedol nemenovaný diplomatický zdroj. Prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, diskutovali o zadržiavaných osobách počas svojich telefonátov 12. júla a 7. augusta.

V polovici júla sa ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová stretla s ruskou splnomocnenkyňou pre ľudské práva Svetlanou Moskalkovovou, pričom si vymenili zoznamy väzňov v Rusku a na Ukrajine a dohodli sa na vyriešení tohto problému. Zoznam predložený ukrajinskou ombudsmankou obsahoval mená 150 osôb, v ruskom zozname bolo 34 mien, napísal Interfax.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #výmena väzňov