K zosuvu skál v Alpách mohlo dôjsť v dôsledku klimatickej zmeny

K mohutnému zosuvu skál, ktorý v okolí najvyššieho končiara Rakúska zabil turistu a zranil ďalších dvoch ľudí, mohlo dôjsť v dôsledku roztápajúcej sa hlboko zmrazenej pôdy, takzvaného permafrostu. S odvolaním sa na tamojších odborníkov o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

05.09.2019 17:05
debata (3)

V stredu sa z hory v blízkosti alpského vrcholu Grossglockner s výškou 3798 metrov uvoľnilo približne 500 kubických metrov skál so šírkou 50 metrov, ktoré dopadli na chodník nad jazerom.

Pri zosuve sutín zahynul 53-ročný Rakúšan, pričom jeho manželka utrpela silný šok. Dvaja Nemci, ktorí boli na turistike spolu s manželským párom, utrpeli vážne zranenia.

Hlavný geológ provincie Salzburg Rainer Braunstingl uviedol, že v Alpách za posledných 30 rokov zaznamenali nárast priemernej teploty približne o tri stupne Celzia, teda viac než dvojnásobok svetového priemeru.

V dôsledku otepľovania sa hranica trvalo zamrznutej pôdy posunula z 2400 metrov do nadmorskej výšky 2700 metrov.

„To znamená, že permafrost sa topí, čím dochádza k padaniu skál, zosuvom skál a pôdy,“ uviedol Braunstingl, pričom varoval, že v oblasti, kde došlo k smrteľnej nehode, spadne ešte ďalších 1500 kubických metrov skál.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zosuv #klimatická zmena #rakúske Alpy