Jason Greenblatt, Trumpov poradca pre Blízky východ, odchádza z funkcie

Jason Greenblatt, osobitný predstaviteľ amerického prezidenta Donalda Trumpa pre rokovania o navrhovanom mierovom pláne USA pre izeaelsko-palestínsky spor, vo štvrtok oznámil, že odstupuje zo svojho postu.

05.09.2019 22:19
Jason Greenblatt, David Friedman , USA Foto: ,
Veľvyslanec USA v Izraeli David Friedman (naľavo) a Jason Greenblatt.
debata (3)

Greenblatt, ktorý pracoval po boku Trumpovho vplyvného zaťa Jareda Kushnera, vo svojom vyhlásení podľa agentúry AFP uviedol, že bolo pre neho „cťou pracovať počas svojho života“ v Bielom dome.

Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ z Trumpovej administratívy povedal, že Greenblatt sa chystá tráviť viac času so svojou rodinou, zo svojho postu odchádza s dobrými vzťahmi a naďalej „má prezidentovu dôveru“.

Jeho odchod podľa AFP vyvoláva ďalší otáznik súvisiaci s problematickým plánom, ktorý Trump ponúka ako ""dohodu storočia .{target:_blan­k}„:[https://spravy.pravda.sk/…h-v-izraeli/]“. Tento dlho očakávaný projekt Bieleho domu však už Palestínčania odmietli s tým, že administratíva je príliš proizraelská.

Iba pred týždňom Greenblatt povedal, že návrh Spojených štátov na mierové usporiadanie vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi bude zverejnený až po skončení izraelských parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 17. septembra. V nich sa rozhodne, či zostane pri moci Trumpov spojenec – izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu po správach o Greenblattom odchode uviedol, že Greenblattovi ďakuje „za jeho horlivú prácu v oblasti bezpečnosti a mieru“.

Trump Greenblatta na Twitteri označil za „lojálneho, skvelého priateľa a fantastického právnika“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #izraelsko - palestínsky konflikt