Počet obetí hurikánu Dorian stúpol na 30 mŕtvych

Na 30 mŕtvych sa zvýšil počet obetí hurikánu Dorian a očakáva sa, že toto číslo ešte výrazne narastie. Oznámil to vo štvrtok večer miestneho času v telefonickom rozhovore pre agentúru AP bahamský minister zdravotníctva Duane Sands.

06.09.2019 06:06 , aktualizované: 09:29
USA počasie Dorian hurikán príchod evakuácia Foto: ,
Auto jazdí v daždi počas príchodu hurikánu Dorian v meste Freeport na Bahamách.
debata

Obete pochádzajú z ostrovov Abaco a Grand Bahama a sú medzi nimi aj osoby, ktoré boli so zraneniami prevezené na ostrov New Providence, uviedol Sands.

Hurikán Dorian je najsilnejšou búrkou, aká podľa záznamov zasiahla Bahamy. Najhoršie postihnutými sú práve ostrovy Abaco a Grand Bahama v severnej časti súostrovia, ktoré zasiahol v nedeľu ako hurikán piatej kategórie.

OSN posiela na Bahamy osem ton potravinovej pomoci

Svetový potravinový program OSN (WFP) posiela na Bahamy osem ton potravinovej pomoc. Oznámil to vo štvrtok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, informuje agentúra DPA.

„Organizácia nakúpila osem ton potravín a zabezpečuje ich prevoz na Bahamy,“ uviedol Stéphane Dujarric. Túto potravinovú pomoc podľa jeho slov následne rozdelia desaťtisícom ľudí, ktorí ju naliehavo potrebujú.

Dodal, že WFP „zo strediska OSN v Paname zabezpečuje leteckú prepravu generátorov i kancelárskych kontajnerov pre dve logistické strediská, ktoré sa majú zriadiť na hlavných bahamských ostrovoch“.

Podľa Dujarrica OSN poskytne aj satelitné vybavenie, aby v postihnutých oblastiach zabezpečila záchranárom spojenie.

OSN medzitým oznámila, že na Bahamách potrebuje po ničivom hurikáne približne 70.000 ľudí okamžitú pomoc, prevažne vo forme potravín, pitnej vody, liekov a ubytovania.

Dujarric dodal, že vzhľadom na závažné dôsledky hurikánu svetová organizácia uvoľnila zo svojho fondu pre núdzové situácie 5,4 miliónov dolárov na pomoc 39.000 ľuďom.

Pri Severnej Karolíne hurikán Dorian zoslabol na najnižší prvý stupeň

Hurikán Dorian zoslabol pri Severnej Karolíne na najnižší prvý stupeň z piatich. Aj naďalej však živel sprevádza silný vietor. Pri postupe na sever sa zrejme stále viac bude podobať tropickej búrke. Informovalo o tom dnes americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Teraz sa hurikán nachádza asi 70 kilometrov juhovýchodne od Wilmingtone v Severnej Karolíne a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. Živel sa pohybuje podľa NHC na severovýchod rýchlosťou 25 kilometrov za hodinu.

V Severnej Karolíne dnes pre hurikán úrady zakázali prístup do niekoľkých okresov, v ďalších bol vyhlásený zákaz nočného vychádzania. V pobrežných oblastiach meteorológovia očakávajú záplavy.

V juhokarolínskom Charlestone prudký vietor vyvrátil 150 stromov, v meste je kvôli vysokej vode a zrazeným stĺpom verejného osvetlenia neprejazdných viac ako sto ulíc.

Pobrežie amerického štátu Georgia, ktoré Dorian zasiahol v stredu, začína podľa agentúry AP ožívať, dodávka elektriny je takmer všade obnovená.

debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán Dorian