Záchranári vyniesli z poľskej jaskyne mŕtvych speleológov

Záchranári z horskej služby vyniesli z Veľkej snežnej jaskyne v poľskej časti Tatier telá dvoch speleológov, ktorí tam v jednej z doteraz neprebádaných chodieb uviazli v polovici augusta. Telá jaskyniarov prepravil vrtuľník do Zakopaného. Pitva má určiť príčinu smrti, uviedla televízia TVN 24.

06.09.2019 06:28
Poľsko / jaskyňa / záchranári / Foto: ,
Členovia poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby naďaleko vstupu do Veľkej snežnej jaskyne v Západných Tatrách, v ktorej zahynuli dvaja speleológovia.
debata (1)

Až doteraz sa špekulovalo, či sa obaja muži utopili, keď im voda odrezala ústupovú cestu, alebo podľahli podchladeniu v jaskyni, v ktorej sa teplota pohybovala okolo štyroch stupňov Celzia.

Záchranári sa s pomocou kolegov zo Slovenska, hasičov a vojenských pyrotechnikov snažili k jaskyniarom dostať, ale cestu stiesnenými priestormi si museli rozširovať pomocou mikrovýbuchov. Prvé mŕtve telo objavili 22. augusta. O osem dní neskôr, 30. augusta, sa dostali k obom telám a začali ich prepravovať na povrch.

Do najväčšej a najhlbšej jaskyne v Poľsku pôvodne vošla šestica jaskyniarov z mesta Vroclav. Dvaja z nich v podzemí uviazli potom, čo stúpla hladina vody. Do pátrania sa zapojili desiatky ľudí.

Veľká snežná jaskyňa, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom, meria takmer 24 kilometrov a dosahuje hĺbku viac ako 800 metrov. Širokej verejnosti prístupná nie je, chodiť do nej môžu iba prieskumníci a ľudia so špeciálnym povolením. Na mnohých miestach sú len úzke a krivolaké prielezy.


VIDEO: Pozrite sa do útrob jaskyne, ktorá je u našich severných susedov najdlhšia a najhlbšia. Záchranári zápasia s úzkymi priestormi, tmou, chladom – sú tam len 4 stupne, nedostatkom čerstvého vzduchu…

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #veľká snežná jaskyňa