Zomrel dlhoročný prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Bol osloboditeľom, ktorý sa zmenil na despotu. Robert Mugabe, niekdajší dlhoročný vládca Zimbabwe, zomrel vo veku 95 rokov. Správa o jeho smrti prišla zo Singapuru, kde sa liečil od jari tohto roku.

06.09.2019 07:26 , aktualizované: 18:31
Mugabe Foto: ,
Robert Mugabe.
debata (12)

Mugabe bol lídrom dvoch tvárí. Na jednej strane získal pre krajinu nezávislosť a potom napríklad dosiahol obrovské úspechy v boji proti negramotnosti. Na druhej strane čím silnejšie vládol železnou rukou, tým viac štátu ubližoval.

K moci sa dostal v roku 1980 po zvrhnutí rasistického režimu v Rodézii, bývalej britskej kolónii, ktorá si zmenila názov na Zimbabwe. Prvých sedem rokov bol vo funkcii premiéra, od roku 1987 bol prezidentom nepretržite, až do jeho pádu. Zvíťazil v piatich voľbách hlavy štátu za sebou, čo však sprevádzali veľké volebné podvody.

Tí, čo smútia nad smrťou Mugabeho, pripomínajú, že bol zakladateľom nezávislého štátu. Naopak, napríklad George Walden z Británie, ktorý sa v roku 1979 zúčastnil na rokovaniach, ktoré viedli k samostatnosti, nešetril kritikou: „Najprv treba povedať, že o mŕtvych len v dobrom. To však neplatí, ak zabili toľko ľudí ako Mugabe," povedal v zjavnej narážke na krvavé spory Mugabeho s konkurenčným Africkým ľudovým zväzom Zimbabwe. Tie existovali už pred zvrhnutím rasistického režimu a po ňom to vyzeralo ešte oveľa horšie. Tábor Mugabeho totiž mučil a vraždil prívržencov konkurenčného zoskupenia. Walden podotkol, že zažil aj lepšie dni Mugabeho, ale neskôr sa z neho stalo skutočné monštrum.

Jedine Boh, ktorý ma vymenoval do funkcie, ma z nej odvolá.
Robert Mugabe, niekdajší prezident Zimbabwe

Mugabe býval spočiatku jednoznačne hrdina. V roku 1960 sa zapojil do černošského boja proti nadvláde belošskej menšiny. Niekoľkokrát ho uväznili pre jeho politickú činnosť vo vtedajšej Rodézii.

Ako líder Zimbabwe sa zaslúžil o to, že veľa obyvateľov sa naučilo čítať a písať. Svetová banka v roku 1995 informovala, že tento štát má najvyššiu mieru gramotnosti v celej Afrike. Veľa zla narobil, keď sa rozhodol belošským farmárom odobrať pôdu bez náhrady. Zdôrazňoval, že je to satisfakcia pre černošské obyvateľstvo, ktorému belosi dlhé roky ubližovali a vykorisťovali ho. Veľa poľnohospodárskej pôdy rozdal svojim prívržencom, ktorí však nevedeli dobre farmárčiť. Viedlo to k veľkým celoštátnym hospodárskym problémom.

Dlhoročné vládnutie Mugabeho sa skončilo pred dvoma rokmi. Pod tlakom armády bol nútený vzdať sa funkcie prezidenta. Urobil to napriek tomu, že dávnejšie tvrdil, že zostane pri moci až do konca života: „Jedine Boh, ktorý ma vymenoval do funkcie, ma z nej odvolá." Po zvrhnutí zanechal po sebe štát s vysokou mierou nezamestnanosti, s astronomicky veľkou hyperinfláciou a trpiaci nedostatkom potravín.

Zimbabwe vládol 37 rokov, krajinu doviedol k úpadku

  • Robert Mugabe sa narodil 21. februára 1924 v meste Kutama. Navštevoval misijnú základnú školu, potom prestúpil na strednú školu Kutama College, jednu z najlepších v Afrike.
  • V tom čase bola Rodézia, na ktorej území leží aj súčasné Zimbabwe, britskou kolóniou na juhu Afriky. Kolóniu založil koncom 19. storočia dobrodruh, obchodník a politik Cecil Rhodes. Severná Rodézia za riekou Zambezi bola predchodcom štátu Zambia. Na území Južnej Rodézie vznikla v roku 1965 samostatná Rodézia s belošskou vládou. Tá však bola od začiatku v medzinárodnej izolácii. Navyše proti nej bojovali černošskí povstalci podporovaní Sovietskym zväzom a Čínou. Boj v Rodézii – neskoršom Zimbabwe – bol totiž súčasťou studenej vojny a snahy získať africké štáty na stranu komunistického tábora.
  • Mugabe začal študovať na Univerzite Fort Hare v juhoafrickom meste Alice, po čase odišiel a pokračoval v štúdiu v Driefonteine, Salisbury, Gwele a Tanzánii. Stal sa učiteľom v Zambii a v Ghane, kde sa zoznámil so svojou prvou manželkou Sally Hayfronovou. V Ghane sa začal politicky angažovať, ovplyvnil ho ghanský premiér Kwame Nkrumah.
  • Z Ghany sa vrátil do Rodézie a pripojil sa k hnutiu Africký ľudový zväz Zimbabwe (ZAPU). Neskôr sa pridal k ľavicovo orientovanému Africkému národnému zväzu Zimbabwe (ZANU). V roku 1964 ho odsúdili na desať rokov väzenia za podvratnú činnosť. Počas pobytu za mrežami korešpondenčne vyštudoval niekoľko vysokých škôl, medzi nimi napríklad Londýnsku univerzitu.
  • Po návrate z väzenia žil v Mozambiku, odkiaľ viedol boje proti vláde Iana Smitha v Rodézii. Ich intenzita narástla po roku 1972. V roku 1979 na území Rodézie operovalo asi 12.500 povstalcov. Na rokovania s nimi pristúpili predstavitelia krajiny pod tlakom medzinárodného spoločenstva. V decembri 1979 uzavreli prímerie.
  • Mugabe sa koncom roka vrátil do svojej vlasti ako vodca oslobodzovacieho hnutia. Zvíťazil v marcových voľbách v roku 1980 a stal sa premiérom krajiny, ktorá sa premenovala na Zimbabwe. Od roku 1987 stál na jej čele ako prezident.
  • V roku 1988 sa podarilo ukončiť občiansku vojnu, v ktorej proti sebe bojovali dva tábory povstalcov. Mugabe sa však čoraz viac uchyľoval k totalitným praktikám a postupne priviedol Zimbabwe k diktatúre. V roku 1998 napríklad zakázal homosexuálne vzťahy. Krajina ekonomicky upadala. V roku 2000 v nej prebehla pozemková „reforma“, v rámci ktorej aj za cenu krvavých stretov štát zaberal pôdu farmárom. Asi 700.000 ľudí prišlo o svoje domovy.
  • V dňoch 14. a 15. novembra 2017 v krajine prebehol nekrvavý prevrat, pri ktorom prevzala moc do rúk armáda a Mugabeho nechala v domácom väzení. Mugabe v ten rok 20. novembra súhlasil so svojim odstúpením, pokiaľ armáda zaručí beztrestnosť jemu i jeho manželke. Napokon 21. novembra, keď hrozil začiatok impeachmentu, Mugabe definitívne odstúpil.
  • Zo svojej funkcie odišiel Mugabe ako 93-ročný. Moc v krajine následne prevzal dovtedajší viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý v hlavnom zimbabwianskom meste Harare zložil 24. novembra 2017 prísahu.
  • Robert Mugabe zomrel 6. septembra 2019 v nemocnici v Singapure, kde sa niekoľko mesiacov liečil.

Na Mugabeho smrť reagovali Čína, Rusko i JAR

Zosnulý bývalý zimbabwiansky prezident Robert Mugabe bol podľa Číny vynikajúcim politikom a vodcom národného hnutia za oslobodenie. „Počas svojho života pevne obhajoval suverenitu svojej krajiny, staval sa proti zahraničným zásahom a aktívne podporoval priateľstvo a spoluprácu medzi Čínou a Zimbabwe a Čínou a Afrikou,“ povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Čína takýmto spôsobom vyslovila zosnulému prezidentovi hold a zaslala jeho rodine, zimbabwianskej vláde ako aj ľudu krajiny sústrastný telegram.

K svetovým lídrom, ktorí kondolovali, sa pridal ruský prezident Vladimir Putin, píše agentúra DPA. „Mugabe významne osobne prispel k boju za nezávislosť vašej krajiny a vzniku inštitúcií zimbabwianskeho štátu,“ uviedol Putin v sústrastnom liste zaslanom zimbabwianskemu prezidentovi Emmersonovi Mnangagwovi, zverejnenom na webovej stránke Kremľa. Rusko si podľa Putina bude Mugabeho pamätať ako „dôsledného podporovateľa rozvoja priateľských vzťahov medzi našimi krajinami“.

Česť Mugabeho pamiatke vyslovil v piatok aj prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa. Spomínal na neho ako na „lídra boja proti kolonializmu“. „Trvalý a statočný boj Zimbabwe proti kolonializmu pod vedením prezidenta Mugabeho inšpiroval náš vlastný boj proti apartheidu a posilňoval v nás nádej, že jedného dňa bude aj Juhoafrická republika slobodná,“ uvádza sa vo vyhlásení Ramaphosu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Afrika #Robert Mugabe