Do KĽDR sa napriek zákazu pokúsili doviezť 100 000 fliaš vodky

Severná Kórea sa pokúsila obísť medzinárodné sankcie a chcela do krajiny doviezť viac ako 100 000 fliaš ruskej a bieloruskej vodky. V piatok o tom informovala juhokórejská agentúra Jonhap, ktorý sa odvolala na správu expertnej komisie OSN.

06.09.2019 11:58
Severná Kórea / Kim Čong-un Foto:
debata (17)

Svoje zistenia experti OSN spísali do novej správy pre výbor Bezpečnostnej rady OSN, ktorý monitoruje dodržiavanie sankcií uvalených na KĽDR.

V správe sa píše, že v novembri roku 2018 bol odhalený pokus o dovoz 15 600 fliaš bieloruskej vodky v celkovej hodnote 14 160 dolárov. Vo februári tohto roku bol zasa zmarený pokus doviezť do KĽDR až 90 000 fliaš ruskej vodky v hodnote 27 125 dolárov.

Alkohol pritom patrí do kategórie luxusných tovarov, ktoré je do KĽDR zakázané dovážať v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1718, prijatou v októbri 2006 v reakcii na prvú jadrovú skúšku vykonanú Severnou Kóreou.

Zoznam zakázaných komodít sa odvtedy opakovane rozširoval, v marci 2016 naň pridali drahé hodinky, výrobky z krištáľu, snežné skútre a jachty.

Severná Kórea pritom podľa expertnej správy doviezla aj luxusné automobily, napríklad limuzínu triedy S Mercedes Maybach, ktorá sa na verejnosti objavila v Pchjongjangu a potom aj v Hanoji počas druhého summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s prezidentom USA Donaldom Trumpom, spresnil Jonhap.

Vietnamská vláda vo vysvetlení, ktoré si vyžiadala expertná skupina OSN, uviedla, že Severná Kórea odmietla Hanoju poskytnúť informácie o počte a type vozidiel, ktoré kvôli summitu dopraví do Vietnamu. KĽDR toto svoje rozhodnutie objasnila bezpečnostnými dôvodmi.

Odborníci OSN tiež uviedli, že dostali informácie o prepojení medzi obchodným domom Taesong v Pchjongjangu a severokórejskou spoločnosťou Taesong Group, ktorá je údajne zapojená do vývoja raketového programu KĽDR.

Obchodný dom Taesong má v ponuke luxusný tovar a po renovácii ho znovuotvorili v apríli tohto roku, napísal Jonhap.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #vodka