Švédska ministerka zahraničných vecí Wallströmová oznámila svoju demisiu

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová oznámila v piatok svoju demisiu. Informovala o tom agentúra AFP.

06.09.2019 16:35
Margot Wallströmová Foto: ,
Margot Wallströmová
debata (4)

Podľa nej Wallströmová oznámila svoj odchod z funkcie na svojom twitterovom účte. Chce sa viac venovať svojej rodine.

„Nastal čas, aby som trávila viac času so svojím manželom, deťmi a vnúčatami. Oznámila som premiérovi svoje želanie opustiť vládu a post ministerky zahraničných vecí,“ napísala Wallströmová.

Podľa AFP bola Wallströmová (64) zameraná na ľudské práva a „feministickú“ diplomatickú politiku, čím si získala obdivovateľov, ale aj hlasných kritikov.

Wallströmová, veteránka švédskych sociálnych demokratov, stála na čele diplomacie od roku 2014, keď premiér Stefan Löfven vytvoril vládu a spustil, ako táto diplomatka uviedla, „feministickú zahraničnú politiku“.

Wallströmová má za sebou dlhoročnú kariéru vo švédskej i medzinárodnej politike; zastávala rôzne posty v Európskej komisii, bola aj osobitnou predstaviteľkou OSN pre sexuálne násilie v konfliktoch.

Wallströmová v jednom zo svojich prvých krokov ako ministerka zahraničných vecí rozzúrila Izrael vyhlásením o uznaní Palestíny ako štátu.

Potom opäť rozhnevala Izrael, keď vyzvala na „dôkladné“ vyšetrovanie zabíjania Palestínčanov izraelskými vojakmi, pričom hovorila o „mimosúdnom zabíjaní“. Izrael reagoval tým, že ju označil za nežiaducu osobu.

V roku 2015 došlo k zmrazeniu diplomatických vzťahov Švédska so Saudskou Arábiou. Wallströmová totiž označila túto krajinu za „diktatúru“ a kritizovala ju za porušovanie ľudských práv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Margot Wallströmová